Mienie przesiedlenia

• Autor wątku Autor wątku hanzhans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanzhans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem tu nowy i mam nadzieję że temat założyłem w odpowiednim dziale. Mój problem dotyczy sprowadzenia auta z USA na mienie przesiedlenia. Zapoznałem się z wymaganiami jakie muszę spełniać by przysługiwało mi mienie. Mój problem polega jednak na czymś innym a mianowicie: auto w USA jest zarejestrowane na moją osobę i chciałbym sprowadzić je do Polski. Czy mój syn będzie mógł także korzystać z tego auta w Polsce przed upłynięciem okresu 12 miesięcy?? czy można ubiegać się o jakieś specjalne pozwolenie lub wpis w dowodzie rejestracyjnym?? druga sprawa jest taka czy urząd celny przeprowadza jakieś kontrole związane np z użytkowaniem auta??

Witam!
Ograniczenie w użytkowaniu takiego pojazdu dotyczy w praktyce zakazu jego zbycia w okresie 12 miesięcy od dokonania odprawy celnej. W praktyce uniemożliwia to również dopisanie kogo kolwiek do dowodu rejestracyjnego w charakterze współwłaściciela. Co do użytkowania - nie ma najmniejszych problemów z poruszaniem się takim pojazdem przez Pana dzieci - jedynie w niektórych wyjazdach zagranicznych wymagane będzie upoważnienie pisemne ( niekiedy potwierdzone notarialnie ) do użytkowania na terenie danego kraju.

Powrót