Mieszkanie do sprzedaży, trzech właścicieli

• Autor wątku Autor wątku jolka73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolka73

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witajcie.
Wraz z dwojgiem rodzeństwa odziedziczyłam po rodzicach mieszkanie.
Mamy już sądowne potwierdzenie nabycia spadku. Mieszkanie będzie wystawione do sprzedaży.

Niestety jest totalnie zagracone i bardzo brudne, co może spowodować znaczne obniżenie wartości w oczach potencjalnych nabywców. Uznałam, że powinniśmy je opróżnić, uprzątnąć i zdezynfekować zanim ktokolwiek będzie je oglądał.

Niestety mam bardzo roszczeniowego brata, który wszystko utrudnia, już od spraw pogrzebowych itd, podejmując decyzje bez brania pod uwagę zdania pozostałego rodzeństwa.

Nie chcę wyrazić zgody na wystawienie mieszkania w takim stanie a brat wręcz ordynarnie dopomina się, by mu udzielić pełnomocnictwa do wszelkich działań i że on postanawia, że mieszanie zostanie sprzedane w takim stanie jakim jest, a jeśli nie wyrażę zgody to mnie pociągnie do odpowiedzialności za utrudnianie, oraz finansowych, że przeze mnie trzeba nadal ponosić koszty związane z nieruchomością.

Uważam że w ten sposób to on działa na szkodę finansową pozostałych spadkobierców, wręcz rażąco chcąc doprowadzić do sprzedaży nieruchomości bez należytej o to staranności. Są jakieś rozwiązania w takiej sytuacji? Czy jeżeli wynajmę firmę która uporządkuje mieszkanie to w rozliczeni będę miała prawo żądać rozliczenia kosztów po równo między właścicieli? Brat wszelkie inne decyzje do tej pory podejmował wg własnego widzimisię i tylko przedstawiał faktury żądając oddania mu 1/3 za wszystko.

Ponadto po rodzicach został ogródek działkowy w dobrej lokalizacji, na terenie uzbrojonym, z murowaną porządną altaną. Okazuje się, że bracia bez porozumienia ze mną już jakiś czas temu go sprzedali i całą kwotę zachowali dla siebie. Nie chcę dopuścić, by w przypadku mieszkania podobnie być pominiętą co do kluczowych decyzji, i nie chcę dopuścić do wystawienia mieszkania na sprzedaż w stanie który obniży DRASTYCZNIE jego wartość.

Proszę, czy ktoś jest w stanie udzielić mi kompetentnych rad co mogę i co powinnam zrobi ć? jakie kroki powziąć? Czy po prostu powinnam poszukać pełnomocnika który będzie występował w moim imieniu i zadba o moje interesy?

Najpierw warto spróbować porozumienie się za pomocą rozmów lub mediacji. Czasami pomoc mediatora może pomóc w znalezieniu wspólnego rozwiązania.
Jeśli porozumienie nie uda się, można zwrócić się do sądu. Sąd może wydać postanowienie o sprzedaży nieruchomości w drodze licytacji, co oznacza, że nieruchomość zostanie sprzedana, a suma uzyskana zostanie podzielona między współwłaścicielami.
Jeśli sąd zasądzi sprzedaż nieruchomości, komornik może przeprowadzić egzekucję i sprzedać nieruchomość przymusowo, co może okazać się dla was mało opłacalne niż jak sami o to zadbacie.

Czy działka była przedmiotem spadku, czy bracia ją spieniężyli zanim doszło do podziału spadku po rodzicach?

Jolka, jeśli nabyłaś spadek razem z braćmi to bez podpisu na akcie notarialnym waszej trójki nie dojdzie do transakcji. Nie sprzedadzą mieszkania za twoimi plecami, nawet jeśli zamieszczą ogłoszenie i znajdą kupca.

Powrót