Mieszkanie kawalerskie a spadek

• Autor wątku Autor wątku monapu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monapu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem w związku małżeńskim na zasadzie wspólności majątkowej. Mieszkanie kupiliśmy wraz z mężem jeszcze przed ślubem, jednak ja wówczas z pewnych powodów nie zostałam wpisana w akcie notarialnym, jako współwłaściciel. Po zawarciu związku małżeńskiego chcieliśmy uregulować tą kwestię i notarialnie rozszerzyliśmy wspólność ustawową o wspomniane mieszkanie. Teraz chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda kwestia spadku, w przypadku gdyby coś stało się mężowi. Czy prawo do tego lokalu przysługuje może także jego rodzicom i rodzeństwu, czy przysługuje tylko i wyłącznie mi i dzieciom? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Jeżeli są dzieci, to dziedziczy wyłącznie małżonek i dzieci.

A co w przypadku, gdy nie ma jeszcze dzieci?
A może w ogóle to wygląda tak, że skoro formalnie mieszkanie należało do męża przed ślubem, to w chwili jego śmierci (odpukać), ja mam prawo do połowy nieruchomości a do drugiej połowy jego rodzice wraz z rodzeństwem.
Dodam jeszcze, że mieszkanie jest kredytowane i obydwoje jesteśmy kredytobiorcami.

Gdy nie ma jeszcze dzieci to dziedziczy małżonek wraz z rodzicami i rodzeństwem. Jeżeli chcecie to zmienić, to wystarczy napisać testament, w którym małżonek ustanowi panią swoim jedynym spadkobiercą.

Gdy nie ma jeszcze dzieci to dziedziczy małżonek wraz z rodzicami i rodzeństwem, małżonek 1/2 (podziału drugiej połowy nie da się określić nie wiedząc ile jest rodzeństwa i czy rodzice żyją). Jeżeli chcecie to zmienić, to wystarczy napisać testament, w którym małżonek ustanowi panią swoim jedynym spadkobiercą.

Powrót