Mieszkanie komunalne a brak przejęcia spadku

• Autor wątku Autor wątku Lisiczka20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lisiczka20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mój ojciec zmarł a był najemcą mieszkania komunalnego. Na chwilę obecną spadek nie został jeszcze przyjęty. A spółdzielnia powiedziała nam, że należy szybko mieszkanie zdać ( ja i tak go nie chce). I Kazali nam uregulować czynsz za bieżący miesiąc i następne do czasu zdania mieszkania oraz kazali wyczyścić mieszkanie do zera tj nie zostawić w nim nic. Wtedy będzie można zrobić protokół odbioru, zdać mieszkanie i rozliczyć się za brakujący czynsz. Ale potrzebuje porady czy spółdzielnia wykorzystuje fakt mojej dobroci i dlatego żeby mieć potem mniej pracy - każe mieszkanie oczyścić. Aktualnie i tak w mieszkaniu została tylko meblościanka, która jest pusta bo resztę już wyniosłam. Czy do czasu przejęcia spadku - spółdzielnia ma takie prawo żeby żądać oczyszczenia całkowitego. Chce zdać mieszkanie jak najszybciej bo nie chce żeby naliczał się czynsz za kolejne miesiące do czasu przejęcia lub odrzucenia spadku. A nie odrzucam bo czekam na informacje od komornika o ewentualnych długach itd.

Najemca mieszkania komunalnego od spółdzielni mieszkaniowej?! To trochę dziwne. Może upewnij się dokładnie. Komunalne są od gminy. Zamieszkujesz bądź zamieszkiwałaś ten lokal do śmierci ojca?

Nie wiem ale tak jest to u niego. Nie mieszkałam tam. Nie miałam z ojcem kontaktu przez ostatnie 15 lat. Ale całość spraw załatwiamy w spółdzielni a nie gminie.

Powrót