Mieszkanie komunalne i prawa najemcy wzg zameldowanych

• Autor wątku Autor wątku megi119
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

megi119

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Gmina pozbawiła prawa najmu do mieszkania komunalnego, moich dwóch współlokatorów. Wszystko jest w trakcie załatwiania.

Jeden z nich nie mieszka wcale, drugi po 7 latach wraca na mieszkanie. Ma pod kluczem 75 procent pokoi, reszta to części wspólne. My mieszkamy z dwójką dzieci i mężem w jednym średnim pokoju. Powodem pozbawienia ich praw najmu było zadłużenie, kolejne pisma tym razem już sądowe.

Pytanie teraz jakie ja mam prawa jako główny najemca względem niego.

1. Czy on może sobie przyprowadzać kogo chce do mieszkania? Aktualnie przyprowadza znajomych, całkiem obce osoby.

2. Czy ja mogę np zająć jego pokój, zrobić dzieciom w końcu własny kąt, a mu przydzielić np 3 pokój znacznie mniejszy?

3. Co z rachunkami, on nie chce płacić za cokolwiek. Uważa że nic używa. Korzysta z prądu, wody czy gazu, tyle że nie gotuje. Palimy w piecu centralnym, ogrzewanie idzie na całe mieszkanie, on ma w pokoju piec kaflowy, zaczął sobie nosić drzewo i tylko tam przepalać.

4. Dług za czynsz, jako osoba solidarna będę musiała spłacić ja. Czy ja mogę jakoś walczyć później o zwrot tych pieniędzy od nich?

Chora sytuacja, ale proszę o pomoc, nie potrafimy sobie już z tym poradzić.

megi119 napisał:
Gmina pozbawiła prawa najmu do mieszkania komunalnego, moich dwóch współlokatorów. Wszystko jest w trakcie załatwiania.

Jeden z nich nie mieszka wcale, drugi po 7 latach wraca na mieszkanie. Ma pod kluczem 75 procent pokoi, reszta to części wspólne. My mieszkamy z dwójką dzieci i mężem w jednym średnim pokoju. Powodem pozbawienia ich praw najmu było zadłużenie, kolejne pisma tym razem już sądowe.
Zbyt skromny opis. Kto był, czy jest najemcą ?
Co znaczy, że wszystko jest w trakcie załatwiania ?
Ma pod kluczem 75% pokoi, czy to wynika z umowy ?
O jakich pismach Sądowych mowa ?
Napisałaś o sobie, jako głównym najemcy. Została zawarta z Tobą zawarta nowa umowa najmu, byłaś, czy też dalej jesteś objęta poprzednią umową ?
To na początek, ponieważ Twój post praktycznie nic nie wnosi.

Kanas napisał:
Zbyt skromny opis. Kto był, czy jest najemcą?
We troje jesteśmy głównymi najemcami.

Kanas napisał:
Co znaczy, że wszystko jest w trakcie załatwiania ?
Gmina ma podpisać ze mną nowa umowę najmu na lokal, będę jedynym głównym najemcą. Oni ponoć są na etapie wypowiedzenia.

Kanas napisał:
Każdy z nas zajął jeden pokój z trzech. Dwa pokoje były zamknięte na klucz, mimo że nie mieszkali. Nie ma tego zapewne w żadnej umowie.

Kanas napisał:
O jakich pismach Sądowych mowa ?
Nie mam teraz tego przy sobie, jestem na delegacji. Ostateczne wezwanie sądowe do spłaty zadłużenia, plus jakieś koszty sądowe za okres 3 lat.

Kanas napisał:
Napisałaś o sobie, jako głównym najemcy. Została zawarta z Tobą zawarta nowa umowa najmu, byłaś, czy też dalej jesteś objęta poprzednią umową ?
To na początek, ponieważ Twój post praktycznie nic nie wnosi.
Aktualnie wraz z nimi jestem głównym najemcą. Aneks do umowy mam podpisać nie długo w spółce, będę jedynym głównym najemcą lokalu. Ale będę też musiała spłacić cały dług za czynsz.

Interesuje mnie co to w ogóle zmienia, że będę najemcą a oni będą tylko zameldowani? Jeden z nich nie mieszka od 7 lat, pokój zamknięty na klucz. Drugi gdy sprawa ruszyła w gminie, przez znajomości, po prawie 7 latach zagościł w domu. Wie że dług spada na mnie i dzieci. Nic sobie z tego nie robi. Od kilku miesięcy korzysta z wszystkich mediów za free bo uważa że za nic nie musi płacić.

Przez lata płacę wszystkie rachunki sama, ogrzewam mieszkanie sama, czy robię remonty w własnym zakresie żeby stworzyć dzieciom normalne warunki. A gnieciemy się w jednym pokoju we 4.

Ostatnia edycja:
Powrót