Mieszkanie komunalne / wykwaterowania

• Autor wątku Autor wątku Kamil272796
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil272796

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Cześć

Proszę o poradę co robić, w 2001 roku dostaliśmy mieszkanie komunalne we Wrocławiu, i mieszkamy w tym budynku do dziś.
Lecz każdy z sąsiadów, jak i my dostaliśmy list z Wrocławskie Mieszkania z taką informacją:
,,Zgodnie z ostatnim posiadanym przez Spółkę przeglądem stanu technicznego budynku przy ulicy takiej, określono jako niezadawalający z około 60% zużyciem technicznym obiektu.
Informujemy, że Zarządzeniem Nr 9044/22 Prezydenta Wrocławia z dnia 28.11.2022 roku w sprawie ustalenia planu wykwaterowań z budynków na lata 2022-2025 - budynek przy ulicy. takiej przeznaczony jest do wykwaterowania"

Mamy mieszkanie 65 m2 ( 5 osób, wcześniej było 7 osób, lecz dwie siostry się wymeldowały) zostali zameldowani, Tata, Mama, Brat, Siostra i ja, lecz jestem osobą Niepełnosprawną, ze stopniem ZNACZNYM (Zanik Mięśni, choroba została zauważona w 4 roku życia)

Czy należy nam się wyższy standart w nowym mieszkaniu? Tutaj mamy ogrzewanie również przez piece kaflowe (węgiel), stare okna drewniane komunalne, zimą dmucha zimnym chłodem przez ich nieszczelność, zimna woda, trzeba grzać bojlerem gdzie mnóstwo prądu schodzi przez niego. Czy należy mi się osobny pokój ? w Wrocławskich Mieszkaniach chyba nawet nie wiedzą, że mieszka tutaj osoba niepełnosprawna, jak to jest ? bo wiem, że jak każdego wykwaterują z sąsiadów i nas, to muszą dać nam inne mieszkanie, ale czy to znaczy, że musimy przyjąć pierwsze lepsze w kamienicy na 3-cim piętrze ? Nie jestem w stanie wchodzić po schodach, mam utrudnienie również z wejściem na parter, nie ukrywam, winda była by dużym udogodnieniem.

A może ten list to jakiś straszak, czy trzeba brać te listy na poważnie ?

Ostatnia edycja:
Dz. U. 2001 Nr 71 poz. 733
Przepis prawny:
Art. 11.2. Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego,
właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator:
4) używa lokalu, który wymaga opróżnienia w związku z koniecznością rozbiórki
lub remontu budynku, z zastrzeżeniem art. 10 ust. 4.

Przepis prawny:
Art. 10.4. Jeżeli rodzaj koniecznej naprawy tego wymaga, lokator jest obowiązany
opróżnić lokal i przenieść się na koszt właściciela do lokalu zamiennego, jednak na
czas nie dłuższy niż rok. Po upływie tego terminu właściciel jest obowiązany
udostępnić lokatorowi w ramach istniejącego stosunku prawnego naprawiony lokal.
Czynsz za lokal zamienny, bez względu na jego wyposażenie techniczne, nie może
być wyższy niż czynsz za lokal dotychczasowy.

Przepis prawny:
Art. 2. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
6) lokalu zamiennym – należy przez to rozumieć lokal znajdujący się w tej samej
miejscowości, w której jest położony lokal dotychczasowy, wyposażony w co
najmniej takie urządzenia techniczne, w jakie był wyposażony lokal używany
dotychczas, o powierzchni pokoi takiej jak w lokalu dotychczas używanym;
warunek ten uznaje się za spełniony, jeżeli na członka gospodarstwa domowego
przypada 10 m2 powierzchni łącznej pokoi, a w wypadku gospodarstwa jedno-
osobowego – 20 m2 tej powierzchni;

Przepis prawny:
Art. 11.9. W wypadku określonym w ust. 2 pkt 4 lokatorowi przysługuje prawo do
lokalu zamiennego. Obowiązek zapewnienia lokalu zamiennego oraz pokrycia
kosztów przeprowadzki spoczywa na właścicielu budynku, z zastrzeżeniem art. 32.

Przepis prawny:
Art. 32. W razie wypowiedzenia najmu, na podstawie art. 11 ust. 2 pkt 4,
najemcy opłacającemu w dniu poprzedzającym dzień wejścia w życie ustawy czynsz
regulowany, obowiązek zapewnienia temu najemcy lokalu zamiennego oraz pokrycia
kosztów przeprowadzki spoczywa, do dnia 31 grudnia 2024 r., na właściwej gminie

Wszystko co potrzebne powyżej :)

Odpowiem na ostatnie zdanie. Mieszkania komunalne we Wrocławiu są to (najczęściej jak i nie wszystkie) mieszkania przedwojenne. Więc o windzie zapomnij. Kolejka do takiego mieszkania to kilkanaście lat czekania więc nie spodziewałbym się za dużego wyboru.
Ważne też jest czy ta kamienica idzie do wyburzenia (we Wrocławiu czasami się to zdarza) czy do kapitalnego remontu.

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy idzie do wyburzenia czy do kapitalnego remontu.
Obstawiam, że do wyburzenia, ponieważ jest to budynek 5-cio mieszkaniowy, z włąsnym wjazdem, bramą, wielkim parkingiem, wielką działką, gdzie spokojnie by się zmieściły 2 bloki. Wydaje się kademu z sąsiadów, że to właśnie dla tej działki chcą każdeg wykwaterować, pewnie zostanie sprzedana, i zbudują tu wielki blok.

Po prostu mam obawy, że dostaniemy jakąś kamienicę, z wyjściem od razu na betonowy chodnik, i jeszcze te schody w tych kamienicach....

Można się jakoś dowiedzieć, co chcą zrobić z tym budynkiem ?

Powrót