Mieszkanie kupione przed ślubem

• Autor wątku Autor wątku Stokrotka222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stokrotka222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Nabyłam z narzeczonym mieszkanie w częściach po 1/2, na które zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny. Planujemy ślub w przyszłości, potomka także. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy dobrze rozumiem, że bez względu na zawarcie małżeństwa, mieszkanie nabyte przez nas przed ślubem nie wejdzie do majątku wspólnego po ślubie?
2. Czy w takiej sytuacji po ślubie możemy podpisać akt notarialny, w którym zawrzemy że mieszkanie jest wspólne?
3. Czy w tej sytuacji najlepszym wyjściem byłoby podpisać u notariusza już teraz akt, z którego wynikać będzie, że w razie śmierci któregokolwiek z nas, 1/2 mieszkania dziedziczy partner? Co w takiej sytuacji w razie pojawienia się potomka? Jak wówczas wygląda dziedziczenie?

Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.

1) tak
2) można po ślubie zrobić darowiznę z majątku osobistego na majątek wspólny
3) po ślubie dziedziczenie ustawowe jest małżonków po sobie jak i dziedziczenie dziecka. Dziedziczenie ustawowe nie wymaga wizyty u notariusza
Teraz wizyta u notariusza to tylko testament, zapis windykacyjny

Dziękuję za odpowiedź.
Chciałam się jeszcze upewnić - a więc jeśli podpisalibyśmy teraz u notariusza dokument, że w razie śmierci jednego z nas, część mieszkania przypadającą drugiemu dziedziczy partner, to zapis ten będzie miał znaczenie tylko do czasu zawarcia małżeństwa? Po zawarciu będzie działało dziedziczenie ustawowe bez względu na podpisany wcześniej testament? (mam na myśli wyłącznie dziedziczenie mieszkania).

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Stokrotka222 napisał:
... to zapis ten będzie miał znaczenie tylko do czasu zawarcia małżeństwa? ...
Nie, testament jest ważny do śmierci testatora lub do odwołania lub zmiany.

Dokładnie.
Ślub nic nie zmienia dla ważności testamentu. O testamencie napisałam po to, ze jeśli ślub jest w planach niedługo, to ponoszenie kosztów na notariusza niekoniecznie musi być opłacalne ;)

Powrót