Mieszkanie od wujka

• Autor wątku Autor wątku mala2250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mala2250

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam
Bardzo proszę o pomoc.
Mianowicie wujek mojego męża chce mu przepisać mieszkanie .
Z tego co wyczytałam jest on w II grupie podatkowej i musiałby zapłacić co najmniej 35000 zł podatku.
Moje pytanie brzmi czy można by było ewentualnie tak zrobić ,że wujek przepisuje mieszkanie na swoja siostrę męża mamę a później ona przepisuje na swojego syna? To jest wtedy grupa 0 i chyba się nie płaci podatku, tak ?
Czy musi upłynąć jakiś czas od otrzymania darowizny żeby móc ja przekazać dalej ?
Czy ewentualnie jest jakiś inny sposób żeby uniknąć podatku ?
Wujek jest samotny ,żona nie żyje a dzieci nie mieli.
Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

Czy syn jest jedynym dzieckiem Twojej teściowej?
Pytam o to dlatego że darowizna dla syna powiększa zachowek należny dzieciom teściowej, jej mężowi, a czasem nawet rodzicom teściowej.

Witam. Ma jedną siostrę. Tylko, że kiedyś tak już było, że siostra się zrzekła mieszkania po rodzicach na poczet brata . Tata nie żyje. Jeszcze zapytam a umowa dożywotki zmienia coś w podatku?
Dziękuję.

Jeszcze nadmienię, że wujek ma dwie siostry. Czy jego cioci będzie się należał zachowek?
Dziękuję

mala2250 napisał:
wujek ma dwie siostry. Czy jego cioci będzie się należał zachowek?
Nie. Rodzeństwu nie przysługuje zachowek po rodzeństwie.

mala2250 napisał:
Jeszcze zapytam a umowa dożywotki zmienia coś w podatku?
Umowa dożywocia nie podlega podatkowi od spadków i darowizn.

Nie polecam jednak zawierać umowy dożywocia pomiędzy wujkiem a jego siostrzeńcem bo to powodowało by duże zobowiązania siostrzeńca względem wujka.
Lepiej zrobić to dwuetapowo:
1. przeniesienie mieszkania od brata dla siostry umową darowizny (czyli dla Twojej teściowej) które jest zwolnione z podatku od spadków i darowizn bo rodzeństwo jest w grupie zerowej. Oczywiście, ustanowić na rzecz darczyńcy dożywotnią służebność mieszkania jeśli jest to jego aktualne miejsce zamieszkania.
2. przeniesienie mieszkania od matki dla syna umową o dożywocie. Co zabezpiecza syna przed ewentualnym żądaniem uzupełnienia zachowku przez jego siostrę lub jej dzieci.

Nie trzeba zachowywać żadnego odstępu czasu między umową darowizny a umową o dożywocie.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc.??????
Czy od umowy dożywotki płaci się podatek PCC?

Tak, 2% od wartości nieruchomości. Podatek pobiera notariusz.

Dziękuję bardzo za pomoc.
Miałabym jeszcze pytanie, czy teściowa będzie mogła przekazać mieszkanie ze służebnością swojemu synowi w formie darowizny albo dożywocia? Nie ma to żadnego wpływu?
Ile kosztuje wpisanie służebności? Bo szukam i nie bardzo mogę znaleźć informacje na ten temat. Dziękuję

mala2250 napisał:
Miałabym jeszcze pytanie, czy teściowa będzie mogła przekazać mieszkanie ze służebnością swojemu synowi w formie darowizny albo dożywocia?
Może, ponieważ ustanowiona wcześniej służebność mieszkania dla brata teściowej nie jest przedmiotem zbycia w kolejnej umowie a tylko samo prawo własności nieruchomości. Dla matki - jeśli przeniesie własność umową o dożywocie - najlepiej zastrzec samo prawo dożywocia polegające na zapewnieniu jej dożywotniego utrzymania. Nie ustanawiać kolejnej służebności mieszkania dla matki - chyba że nie ma gdzie mieszkać.

mala2250 napisał:
Ile kosztuje wpisanie służebności?
Wpis do KW 200 zł. - art 42. ust. 1 ustawy o kosztach sądowych w postępowaniu cywilnym - wpis ograniczonego prawa rzeczowego.
Brak podatku od spadków i darowizn przy nieodpłatnym ustanowieniu służebności mieszkania bo rodzeństwo jest w grupie zerowej, a następnie matka jest w grupie zerowej.
Brak podatku PCC bo służebność ustanowiona nieodpłatnie.

Wpisanie prawa dożywocia do KW - 150 zł - art. 43 ust. 3 ustawy o kosztach sadowych w postępowaniu cywilnym - prawa osobiste.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo.
Proszę mi powiedzieć jakby to wyglądało gdyby np. mój mąż zmarł przed teściową?(Różnie to czasami bywa) Czy wtedy przechodzą prawa na mnie i nasze dzieci ? Czy przechodzi wszystko na jego siostrę ? Jakie ma ona wtedy prawa? Może mieć jakieś roszczenia od nas?
A gdyby teściowa przepisała dożywotke na syna i wnuka to wtedy każdy z nich płaci podatek PCC czy tylko 1 osoba?
Dziękuję

Jeśli Twój mąż stanie się właścicielem mieszkania otrzymanego od jego matki na podstawie umowy o dożywocie wtedy wartość tego mieszkania nie powiększa zachowków należnych spadkobiercom ustawowym matki.

Po śmierci męża mieszkanie to wchodzi w skład jego spadku. Spadek ten dziedziczą ustawowo (czyli w razie braku testamentu męża) jego dzieci oraz żona.

Do opieki nad teściową/babcią są wtedy zobowiązani wszyscy spadkobiercy męża z tego powodu że stają się właścicielami mieszkania obciążonego prawem dożywocia.

Dopóki teściowa żyje to siostra Twojego męża nie ma prawa do zachowku.
Dopiero po śmierci teściowej siostra mogłaby żądać uzupełnienia zachowku od spadkobierców Twojego męża czyli od Ciebie i Waszych dzieci pod warunkiem że mąż uzyskałby mieszkanie od teściowej umową darowizny a nie umową o dożywocie a jego siostra nie otrzymała by należnego jej zachowku od swej matki w inny sposób czyli w postaci pozostawionego jej spadku czy darowizny uzyskanej od niej jeszcze za jej życia.

mala2250 napisał:
A gdyby teściowa przepisała dożywotke na syna i wnuka to wtedy każdy z nich płaci podatek PCC czy tylko 1 osoba?
Każdy płacił by podatek stosownie do wielkości udziału w mieszkaniu który otrzymuje od Twojej teściowej. Małoletni wnuk nie może być stroną umowy o dożywocie chyba że rodzice uzyskają zezwolenie sądu opiekuńczego. Poza tym, nie widzę żadnej korzyści z takiego rozdrabniania umowy na syna i wnuka a wręcz przeciwnie bo nie wiadomo jakie głupie pomysły przyjdą jeszcze wnukowi do głowy zanim się ustabilizuje w wieku 26-28 lat.

Dziękuję bardzo za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawiam

Powrót