Mieszkanie po Babci

• Autor wątku Autor wątku michal0199313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal0199313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Po śmierci Babci dowiedziałem się ze mieszkanie zapisała swojej drugiej wnuczce ( córka jej syna ). W tej sytuacji kuzynka prosi mnie o dostarczenie odpisu aktu urodzenia do notariusza ( tutaj chciałbym się was dopytać czy jest to normalna procedura skoro rzekomo jestem nie ujęty w testamencie). Czy w sytuacji gdy nie jest się ujętym w testamencie, warto w ogóle rozważać staranie się o zachowek? I tutaj może trochę więcej informacji z mojej strony. Tak się potoczyło ze w ostatnich latach nie byłem obecny w jej życiu. Jeśli chodzi o sytuacje dzieci babci wnuków itp. To miała dwójkę dzieci, mojego wujka ( jego córka jest uwzględniona ponoć w testamencie ) oraz moja matkę która zmarła jakieś dwa lata temu. Będę wdzięczny za każda poradę i podpowiedz.

michal0199313 napisał:
czy jest to normalna procedura skoro rzekomo jestem nie ujęty w testamencie
Tak - odpisy aktów stanu cywilnego spadkobierców ustawowych (a takim Pan jest) są załącznikiem do protokołu dziedziczenia sporządzanego przez notariusza wraz z aktem poświadczenia dziedziczenia.
michal0199313 napisał:
Czy w sytuacji gdy nie jest się ujętym w testamencie, warto w ogóle rozważać staranie się o zachowek?
Właśnie najczęściej roszczenie o zachowek powstaje w przypadku nieuwzględnienia w testamencie.

Ostatnia edycja:
Powrót