Mieszkanie po rodzicach-darowizna na wnuczkę-prawo do zachowku dla syna

• Autor wątku Autor wątku cw51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cw51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałbym sie dowiedzieć czy należy mi sie prawo do zachowku po mieszkaniu rodziców, które zapisali oni na wnuczkę(córkę mojej siostry).
Mama nie żyje prawie od 3 lat , a tata zmarł niedawno. Nie zostawili testamentu. Mieszkanie zapisali na córkę mojej siostry, tylko nie wiem kiedy - czy przed 10 laty czy też jeszcze wcześniej- i czy ma to znaczenie.Mam dwoje dzieci i uważam ,że jeśli nie mi to im po dziadkach coś sie powinno należeć- tak było mówione przez rodziców, że jak wnuczka(córka siostry) będzie sprzedawać to ma sie podzielić z moimi dziećmi.Tylko teraz nic o tym nie słychać ze strony obdarowanej, a wiem że natychmiast chce to mieszkanie sprzedać.
Moje pytanie brzmi: czy ja lub moje dzieci mamy prawo do zachowku .

Dodam że rodzice nic więcej po swojej śmierci nie pozostawili, no może po za pieniędzmi na koncie które pobrała siostra jako upoważniona.

Dziękuję za odpowiedź.

Siostra mogła pobrać kasę za życia, po śmierci już nie. O zachwoku w art. 991 i nast.kc. Spakiem jest generalnie to, co było ich w chwili śmierci.

Jeżeli Pańscy rodzice przenieśli na wnuczkę własność mieszkania w drodze darowizny, to ma to znaczenie kiedy zostało to uczynione. Proszę sobie przypomnieć dokładnie, bo data ma znaczenie.

było to raczej więcej niż przed 10-cioma laty...z drugiej strony, jeżeli ten okres ma znaczenie, wówczas wynika , że o zachowek należałoby się upominać za życia danych osób??? a co jeśli nie wiedziało się o wcześniejszej darowiźnie??
jednym slowem czy darowizna na wnuki jest sposobem na obejście mozliwości zachowku dla dzieci??

pozdrawiam

Powrót