MIESZKANIE PRYWATNE!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku JENEFER
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JENEFER

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie. Otóż kamienicę w której zamieszkuję, kupił nowy właściciel. Wcześniej gmina zarządzała nieruchomością. Narzucił nowe stawki czynszu - które mają obowiązywać za 3 miesiące ( oczywiście wyższe niż dotychczas). Parę dni temu otrzymałam wypowiedzenie starych stawek czynszowych od nowego właściciela. Nie zgadzam się z nowymi stawkami za czynsz i inne opłaty, które mam zacząć płacić od lipca, w związku z czym zamierzam opuścić mieszkanie. Proszę mi powiedzieć-jeżeli czynsz mam płacić do 10 każdego miesiąca za bieżący miesiąc, to jeśli się wyprowadzę do tego okresu to nie będę musiała płacić tego czynszu? W jaki sposób mam wypowiedzieć nowemu właścicielowi umowę, bo nie chcę tam mieszkać. Czy obowiązują mnie jakieś terminy wypowiedzenia, bo jeśli on wymówiłby mi umowę najmu to mam 3 miesiące na wyprowadzenie. Czy zatem to prawo działa również względem mnie. Nie chce tam mieszkać, więc chyba nie musze czekać 3 miesiące? Dziekuje za poradę.[/b]

Czynsz dotyczy okresu miesięcznego. PŁATNOŚĆ za okres poprzedni następuje do 10 dnia każdego miesiąca. Jeżeli przebywać będzie Pani do 10 dnia to należy (w zależności od konstrukcji umowy) zapłacić proporcjonalną wysokość czynszu.
Wypowiedzenie proponuję zrobić na piśmie. Do skrócenia okresu może dojść w wyniku wypowiedzenia umowy za porozumieniem stron (określić można termin opuszczenia i wydania lokalu).
Termin 3 miesięcy obowiązuje obie strony (art.688 k.c.).

Właściciel musi zostac poinformowany, że chcecie się wyprowadzic.
Proszę napisac wypowiedzenie umowy najmu z trzymiesięcznym wyprzedzeniem.
Właściciel wtedy sporządzi protokół zdawczo-odbiorczy lokalu mieszkalnego i z chwilą jego podpisania odbierze od was klucze.
Jeżeli zmienicie miejsce zamieszkania to należy także dopełnic formalności z wymeldowaniem z obecnego miejsca zamieszkania.

Powrót