Mieszkanie razem z dłużnikiem

• Autor wątku Autor wątku birdies
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

birdies

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam. Mam pytanie dotyczące wszczęcia egzekucji. W maju zawarliśmy z ojcem mojego dziecka ugodę przed sądem w której zobowiązał się do płacenia alimentów po 500zł miesięcznie. W maju dostałam 300zł, w czerwcu nic i zapowiedział, że w lipcu też nie dostanę bo nie ma pieniędzy. Wiem, że mogłabym złożyć wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji. Problem polega jednak na tym iż razem wynajmujemy mieszkanie i obawiam się czy komornik może zająć coś co należy do mnie bądź dzieci jeśli nie mam rachunków(część rzeczy była kupowana jako używana od prywatnych osób). Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Jeśli komornik zajmie rzecz która nie należy do dłużnika, wówczas można złożyć wniosek że dana rzecz jest własnością np pani czy też osoby trzeciej i wnioskować o zwolnienie z pod egzekucji.
Jest też opcja taka że komornik zajmuje coś co należy do dłużnika, a pani w imieniu dziecka chce przejąc tą rzecz na własnośc, wówczas musi się odbyć to w drodze licytacji. Jeśli nikt nie wylicytuje danej ruchomości wówczas można na poczet alimentów przejąc ruchomość.
Składając wniosek do komornika jeśli okaże się że egzekucja jest bezskuteczna wówczas po 2 miesiącach można napisać pismo do komornika o wystawienie zaświadczenia że dłużnik jest niewypłacalny i iść do NFAL, fundusz wówczas za dłużnika wypłaca zaległe i bieżące alimenty.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A jeszcze się zapytam. Jak udowodnić, że dana rzecz jest moja jeśli nie mam rachunków? Pozdrawiam.

Powrót