mieszkanie socjalne - procedury

• Autor wątku Autor wątku wykroczeniowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wykroczeniowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
194
Witam.
Prosze o poradę w następującej sprawie.
Ok. 3 lata temu złożyłem wniosek o przyznanie lokalu socjalnego z zasobu gminy.
Oczywiście odmówiono mi na tym etapie ( wydział mieszkalnictwa UM) i złożyłem wniosek o zaprzestanie naruszenia prawa ( czy coś takiego).
Zaskarżenie w ustawowym terminie złożyłem do sądu administracyjnego.
Byłem pytać co z moją sprawą, odpowiedziano mi,że wysłano ( sąd) zapytanie do trubunału konstytucyjnego. Urzędnik bynajmniej nie był zdziwiony i powiedział,że to raczej normalna procedura. Czego należy się spodziewać?
Z woli ścisłości chodzi o brak stałego meldunku, a gmina kazała mi udokumentować pięcioletni pobyt na jej terenie ( zgodnie z prawem) z tąd sprawa w SA.
Inne pytanie, jak osoba bez stałego meldunku ma obowiązek przebywać nawet jeden dzień w obrębie jakiegoś miasta czy gminy? Co w takim przypadku? Czy dlatego,że nigdy nie miałem ochoty ( bo nie obowiązku) spełniać centrum życiowe ( czy coś takiego) w jednym miejscu moja sprawa będzie niemożliwa do rozwiązania? Dziękuję

podbijam temat

wciąż czekam. dla mnie to ważne

Powiem szczerze, że mało co z tego rozumiem. Może napisz troszkę dokładniej. Albo ktoś zrozumiał opisaną sytuacje i odpowie.

Jaśniej - proszę bardzo.
Miasto odmówiło mi prawa do lokalu socjalnego z powodu bezdomności.
Nie byłem w stanie udokumentować 5 - letniego pobytu na terenie gminy i związanego z tym spełniania centrum życiowego na jej terenie.
Złożyłem wniosek o zaprzestanie naruszenia prawa jakieś 3 lata temu do sądu administracyjnego.
Ok. 2 tyg. temu byłem w sądzie pytać o moją sprawę i powiedziano mi,że sąd administracyjny wysłał sprawę do rozpoznania do trybunału konstytucyjnego.
Moje pytania:
1.Jako osoba bez stałego zameldowania od ok. 7 lat jaki mam obowiązek przebywać na terenie danej gminy choćby 24h celem udokumentowania 5 - letniego pobytu? Co w takiej sytuacji?
2.Czy trybunał konstytucyjny to w mojej sprawie standard czy rutyna w postępowaniu?
3.Czy zna ktoś kogoś, kto przebywał podobną drogę i może napisać co z tego wynikło? Wiem,że każda gmina ma swoją pulę mieszkań socjalnych i indywidualny tryb wydawania ich? Dziękuję

No to gmina ma zagwozdkę i dlatego dopytuje się "wyżej" co ma zrobić z bezdomnym starającym się o lokal socjalny.

Dziękuję za odpowiedź, choć trybunał konstytucyjny jako organ odwoławczy służy, jako instancja wyższa do rozwiązywania sporów i to się domyślam....:confused:

Powrót