Mieszkanie Socjalne

• Autor wątku Autor wątku olusiaaa211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olusiaaa211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.

Od ponad miesiąca mieszkam w Niemczech, w Karlsruhe. Posiadam dwie legalne prace, zarabiam w nich około 900 e. W grudniu/styczniu chciałabym ściągnąć tutaj do siebie mojego męża który został w Polsce i pracuje tam za około 2000 zł. Moje pytanie dotyczy tego czy mogę się starać o jakąkolwiek pomoc od Państwa (zaznaczam, że nie zależy mi na dostawaniu pieniędzy "za nic", zdaję sobie sprawę, że przyjechałam tu zarabiać a nie dostawać). Słyszałam jednak opinie znajomych, że jak najbardziej powinnam starać się o uzyskanie mieszkania socjalnego. Zależy mi jedynie na pomocy w zakwaterowaniu, ponieważ obawiam się, że jak mąż przyjedzie, to zanim dostanie meldunek, zanim pójdzie do pracy to minie trochę czasu, i braknie nam pieniędzy a mieszkania czy pokoje do wynajęcia są bardzo trudno dostępne i drogie. Proszę o informację czy jest jakaś nikła szansa na to, jeżeli tak to co zrobić lub gdzie się udać.

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)

To Pani musi najpierw wynająć mieszkanie normalne a nie ssocjalne, bo ma Pani własne dochody, a dopiero ściagnąć męża.Trzeba go będzie wtedy od razu zameldować i skoro jest Pani męzem, to moze go Pani pod swoje ubezpieczenie podpiać, nim on znajdzie pracę. Taka jest kolej rzeczy.
Tutaj nikt nikomu mieszkań nie rozdaje ot tak. Trzeba je sobie najpierw znaleźć i przy odrobinie szczęścia podpisać umowę o wynajem.

Powrót