mieszkanie spółdzielcze a podział majątku

• Autor wątku Autor wątku pupelk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pupelk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zwraca sie z prosb ao udzielenie informacji dotyczcącej mieszkania spoldzielczego lokatorskiego z niespłaconym kredytem.
Mieszkanie otrzymałam z przydziału, w 1991roku w 1995 wyszłam za maż i zameldowałm swojego meza, obecnie jestesmy w trakcie rozwodu czy moj mąż ma prawo do tego mieszkania po rozwodzie przy podziale majątku?, nadal jest to mieszknaie społdzielcze lokatorskie, Prosze o udzielenie odpowiedzi. dziekuje

Wydaje mi się, że nie. Art. 33 kro stanowi:
[lex:3dsaaj7o]Art. 33. (27) Do majątku osobistego każdego z małżonków należą:

1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej,
[/lex:3dsaaj7o]
Inna sprawa, że prawo do spółdzielczego mieszkania lokatorskiego może należeć tylko do jednej osoby(no chyba, że w chwili otrzymania była by Pani w związku małżeńskim). A może, została sporządzona między Państwem, a spółdzielnią nowa umowa, gdy wstąpili Państwo z związek małżeński? Ale o tym Pani już nie wspomina :) Może to i lepiej bo było by więcej problemów.

Jednak, mąż - przy podziale majątku - może zażądać części swojego wkładu lokatorskiego w to mieszkanie od chwili zawarcia związku małżeńskiego do jego ustania. Czyli teoretycznie 50% tego co Państwo wpłaciliście na rzecz spółdzielni przez wszystkie lata małżeństwa.

Powrót