mieszkanie spółdzielcze(niewłasnościowe) a spadek

• Autor wątku Autor wątku annette123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annette123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, od 1998 roku jestem zameldowana w mieszkaniu spółdzielczym (niewłasnościowym), jego głównym najemcą jest jego babcia, bo dziadek zmarł kilkanaście lat temu. Zameldowany jest też tam mój brat. Zastanawia mnie sprawa , co stałoby się z tym mieszkaniem po mojej babci śmierci,która ma prawie 90 lat . Czy wtedy automatycznie ja zostanę głównym najemcą. Babcia miała 3 synów, mój tata nie żyje,drugi syn nie żyje (ma dwoje dorsłych dzieci),tylko jeden syn żyje. Czy tym osobom przysługuje z tego mieszkania podkreslam, niewłasnościowego jakikolwiek spadek. słyszałam o wkładzie spoldzielczym,prosze o poradę

Witam!
Spadkowi podlega tylko wklad mieszkaniowy ponieważ prawo do sp. lokatorskiego prawa nie podlega dziedziczeniu. Natomiast zgodnie z ustawa o spóldzielniach mieszkaniowych roszczenie o przyjęcie w poczet członkow sp-ni i ustanowienia spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu przysluguje małżonkom, dzieciom, lub osobom bliskim.

Dziękuję za odpowiedź, tzn moja babcia ma syna, który nie mieszka z nią i nie był tu zameldowany.Ja z bratem( czyli wnuki) jesteśmy zameldowani i mieszkamy z babcią. Czy mój wujek moze się ubiegać o to, by stać się głównym najemcą lokalu. Jest on nieco z nami skłócony, jeszcze raz z góry dziękuję za odpowiedź

Powrót