Mieszkanie w darowiznie, kredyt i testament = jeden problem

• Autor wątku Autor wątku svamp1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

svamp1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Potrzebuję porady w zakresie mieszkania własnościowego, które rok temu otrzymałem w formie darowizny od swojej mamy, stąd trzy pytania:
1. Kupujemy z żoną większe mieszkanie, to otrzymane w darowiznie chcemy wynająć. Jeśli się po 6 miesiacach okaże, że slabo z wynajmem i będziemy chcieli sprzedać to mieszkanie na poczet spłaty kredytu za większe mieszkanie, to muszę zapłacić podatek od darowizny otrzymany rok temu? Czy z racji, że pieniądze z mieszkania będą w 100% przeznaczone na kredyt, podatku nie zapłacę?
2. Mieszkanie otrzymane w darowiznie, zostało na mnie przepisane kiedy to byłem już w związku małżeńskim, nie mamy rozdzielnosci jesli w tym wypadku to istotne. Rzekomo mieszkanie jest wyłącznie na mnie i w razie rozwodu, żona nie ma prawa rościc się o podział?
3. Jezeli faktycznie zona nie ma prawa roscic sie o podzial: mamy 5 letniego syna, który w razie mojej śmierci dziedziczy mieszkanie i żona nie ma prawa sprzedać go, dopóki syn nie osiagnie 18 roku życia. Chciałbym jednak zabezpieczyc żonę tak, aby w razie wypadku losowego (mojej śmierci), ona mogła decydować o mieszkaniu które otrzymałem w darowiznie (np sprzedać je i spłacić kredyt). Jakie byłoby najlepsze i najszybsze rozwiązanie? testament (mam 34 lat)czy darowizna , nawet 5% wartości wystarczy żeby nie płacić podatku zbyt dużego, a jednocześnie żona mogła decydować i sprzedać na poczet spłaty kredytu?

svamp1990 napisał:
Kupujemy z żoną większe mieszkanie, to otrzymane w darowiznie chcemy wynająć. Jeśli się po 6 miesiacach okaże, że slabo z wynajmem i będziemy chcieli sprzedać to mieszkanie na poczet spłaty kredytu za większe mieszkanie, to muszę zapłacić podatek od darowizny otrzymany rok temu?
Jest Pan zwolniony z podaku od spadków i darowizn jeżeli zgłosił Pan darowiznę do US w terminie. Pozostaje kwestia podatku dochodowego - spłata rat wspólnego kredytu zawartego wraz z małżonkiem jest własnym celem mieszkaniowym więc może Pan korzystać z ulgi mieszkaniowej. Szczegółowe informacje uzyska Pan w US lub telefonicznie w Krajowej Informacji Podatkowej.
svamp1990 napisał:
Rzekomo mieszkanie jest wyłącznie na mnie i w razie rozwodu, żona nie ma prawa rościc się o podział?
Tak.
svamp1990 napisał:
Jezeli faktycznie zona nie ma prawa roscic sie o podzial: mamy 5 letniego syna, który w razie mojej śmierci dziedziczy mieszkanie i żona nie ma prawa sprzedać go, dopóki syn nie osiagnie 18 roku życia.
Matka ma prawo wystąpić o zgodę sądu rodzinnego na sprzedaż mieszkania w imieniu dziecka i tego uprawnienia nie można wyłączyć.
svamp1990 napisał:
Jakie byłoby najlepsze i najszybsze rozwiązanie? testament (mam 34 lat)czy darowizna , nawet 5% wartości wystarczy żeby nie płacić podatku zbyt dużego, a jednocześnie żona mogła decydować i sprzedać na poczet spłaty kredytu?
Darowizna pod warunkiem zawieszającym albo testament. Testament skutkuje tylko na wypadek śmierci i z punktu widzenia prawnego bardzo łatwo go odwołać/zmienić samodzielnie. Darowizna warunkowa może skutkować przejściem własności w różnych sytuacjach (warunkach) w tym na wypadek śmierci (choć nie jest to wprost uregulowane) ale z punktu widzenia przepisów trudniej ją odwołać samodzielnie nawet gdy nie została wykonana.

Powrót