Mieszkanie w darowiżnie po babci

• Autor wątku Autor wątku barbarosek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbarosek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
10 lat temu mąż dał swojej babci pieniądze na wykupienie mieszkania,w zamian za dożywocie zostało one przekazane mężowi w darowiźnie,ale nigdzie nie jest zaznaczone że to mój maż dał te pieniądze,my posiadamy dowód wpłaty że z naszego rachunku bankowego zostały przelane pieniądze do urzędu gminy.
Babcia posiadała 4 dzieci,w tym 2 nie żyje,została matka mojego męża i jej brat.Ze strony wujka dochodzi do ciągłych złośliwości ,że jakim prawem babcia zapisała mężowi te mieszkanie,nie do ciera do niego ze to mąż dał te pieniądze,że babcia nigdy groszem nie śmierdziała i nie miała by na wykup.Ponieważ boję się z jego strony roszczeń finansowych,chciała bym się zapytać,czy należy sie mu cokolwiek??Np zachowek?Mimo że to mój mąż przekazał pieniądze na wykup tego mieszkania,czy warto zrobić zapis notarialny o przekazaniu tych pieniędzy,mimo że mineło 10 lat?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuje za odpowiedź.

Prawo do zachowka mają dzieci spadkodawcy oraz wnukowie po zmarłych dzieciach spadkodawcy. Jeżeli Twoj wujek to dla opisywanej babci syn to ma prawo do zachowku...i moze roszczyć prawo o zachowek w wysokości od 1/4 wartości mieszania 1/2.zapis notarialny w tej sytuacji nic nie pomoże!

Jeżeli była spisana umowa dożywocia i na tej podstawie nastąpiło przeniesienie własności to nie należy się żaden zachowek.
Umowa dożywocia nie jest tożsama z umowa darowizny i podlega zupełnie innym przepisom.

Powrót