L
luvadea
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam. Postaram sie nakreślić mój problem. W Grudniu 2020 zmarł mój ojciec, współwłaściciel (wraz z mamą) mieszkania spółdzielczego-własnościowego.Wiemy jako potencjalni spadkobiercy o ogromnych długach ojca.Ojciec nie mieszkał z nami od ponad 10 lat i nie mieliśmy z nim kontaktu.Mama była w separacji sądowej co skutkuje rozdzielnością majątkową od jej daty. Mieszkanie było wykupione w latach 80-tych.Zamierzam przyjąć dług z dobrodziejstwem inwentarza gdyż jego odrzucenie może skutkować z licytacją komorniczą połowy mieszkania w którym ciągle mieszka moja mama. Proszę o pomoc w podjęciu wszystkich wymaganych kroków aby przeprowadzić ten proces bez tragicznych konsekwencji. Kroki podjęte do tej pory to: Wystąpiłem do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Wystąpiłem do sądu o wykonanie spisu inwentarza.Otrzymałem decyzje z sądu o wykonanie tegoż spisu.Szukam komornika który się tego podejmie. Jakie kroki podjąć dalej? Nie mam żadnych dowodów wykupu mieszkania przez rodziców z lat 80-tych.Nie ma KW, nie ma aktów notarialnych (ponoć nie były wymagane?) Czy bede mógł sprzedać mieszkanie po śmierci mamy? Jak przenieść jej połowę własności na mnie? Mama chce dokonać darowizny swojej połowy na mnie. Jak się do tego zabrać? Bardzo przepraszam za chaos tego postu ale jestem kompletnie ogłuszony tą sprawą. Dziekuje z góry za każdą pomoc.