Mieszkanie w spadku, podatek

• Autor wątku Autor wątku despero12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

despero12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój ojciec zapisał mi i mojemu mężowi mieszkanie w testamencie. Zmarł rok temu. Rozprawa spadkowa odbyła się bez przeszkód (mama wraz z moim rodzeństwem potwierdziła wolę ojca. Mieszkanie ma 33m2 i wartość nie przekraczającą 2000zł i zostało wykupione od PKP (które wynajmowało je) 3 miesiące przed śmiercią ojca.
Czy z racji, że mieszkanie zostaje nam podarowane będziemy musieli zapłacić podatek od wzbogacenia się/darowizny w urzędzie skarbowym? W urzędzie skarbowym powiedzieli mi, że podatek będzie obowiązywał mojego męża z racji, że nie jest on w tym samym stopniu pokrewny co ja. Ze strony PIT.pl wiem, że jest on jak ja w I grupie podatkowej. Kto ma rację? Za odpowiedź z góry dziękuję.

Beata

Rację ma i US i strona PIT.pl. Obydwoje (Ty i Twój mąż) jesteście w I grupie podatkowej. Dodatkowo Ty możesz być zwolniona zupełnie z podatku od spadku na podstawie art 4a ustawy.

Ok roomster. Z tym, że z PIT.pl o ile się nie mylę nasz przypadek powinien być wolny od podatku bo nie przekracza kwoty 9 637 zł dla I grupy. Czy się mylę i obowiązuje nas, tylko mojego męża, podatek (jeżeli tak to jaki, 3%?)

Wątpię, żeby US zgodził się ze stwierdzeniem: "Mieszkanie ma 33m2 i wartość nie przekraczającą 2000zł". Do obliczenia wysokości podatku przyjmuje się wartość rynkową (w przybliżeniu).

Powrót