mieszkanie w spadku

• Autor wątku Autor wątku Olunia85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olunia85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Bardzo proszę o poradę w następującej kwestii. Moi dziadkowie mają mieszkanie własnościowe, które przepisali w testamiencie mojej siostrze. Jednak siostra ma swoje mieszkanie i postanowiła zrzec się prawa do niego na moją rzecz. Jak najkorzystniej rozwiązać tą sytuację?
1.Czy anulować ten testament i w nowym przepisać to mieszkanie na mnie?
2.Czym różni się testament od darowizny?
3.Czy powinnam się zameldować w mieszkaniu dziadków?
4.W przyszłym roku planuję ślub, więc może poczekać do zmiany nazwiska (na meldowanie)?
Dodam jeszcze, że dziadkowie mają dwóch synów i torje wnucząc (włącznie ze mną).
Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!

Najlepiej bedzie dla ciebie anulowac testament i wykonac darowizne na twoja rzecz. Jezeli ty bedziesz w testamencie to wszyscy moga sie ubiegac o zachowek po smierci dziadkow. i bedziesz musiala splacic pozostalych spadkobiercow. Meldowanie to relikt przeszlosci i nie daje praktycznie nic w twojej sytuacji.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Tą darowiznę można spisać u notariusza? A jeśli ojciec i wujek zrzekną się prawa do mieszkania, zachowek i tak będę musiała zapłacić?

Darowiznę mieszkania nie tyle można, co NALEŻY dokonać u notariusza. Bez aktu notarialnego darowizna taka byłaby nieważna.

Luke_Warszawa

Powrót