Mieszkanie własnościowe - mam pytanie.

• Autor wątku Autor wątku nero49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nero49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem właścicielem mieszkania w kamienicy. Mam pytanie odnośnie prawa mieszkaniowego. Czy Urząd Miasta może nakazać mi wyprowadzenie się z mieszkania sugerując mi że kamienica jest potrzebna miastu na cele inwestycyjne miasta. Wcześniej wydawało mi się że prawo własności jest czymś nienaruszalnym.

A Gmina czym to argumentuje?
Jest Pan przecież właścicielem mieszkania, a dodatkowo posiada Pan udziała w wieczystym użytkowaniu lub własności nieruchomości wspólnej.

Urząd Miasta argumentuje to tym iż instytucja państwowa znajdująca się na posesji przylegającej do kamienicy w której mieszkam potrzebuje tego budynku na swoje cele użytkowe. Zainwestowałem w renowację tego mieszkania dość duże pieniądze i na to wychodzi że wszystko co zainwestowałem stracę. Wynika również to że nie należy wykupywać żadnych lokali obok jakiś instytucji bo wcześniej czy później Urząd Miasta po prostu wyrzuci Was.

Art.21 KONSTYTUCJI RP :
1. Rzeczpospolita Polska chroni własność i prawo dziedziczenia.
2. Wywłaszczenie jest dopuszczalne jedynie wówczas, gdy jest dokonywane na cele publiczne i za słusznym odszkodowaniem.

Odszkodowanie za wywłaszczoną nieruchomość powinno odpowiadać jej wartości rynkowej, ustalonej według stanu na dzień wydania decyzji.

Proszę przeczytać Dział III Rozdziały 4-6 ustawy o gospodarce nieruchomościami.

Powrót