Mieszkanie z bonifikatą

• Autor wątku Autor wątku wnuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wnuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Znajomy wyjeżdza za granice.Chce wykupić mieszkanie od gminy z bonifikatą a następnie go sprzedac.Jaki jest sposób by uniknąć zwrotu bonifikaty gdyż mieszkania takiego nie wolno zbyć przez 5 lat.

Tutaj to ja moge ci pomoc. Jest prosty sposób. Twój znajomy kupuje mieszkanie normalnie za te 5% i odrazu przepisuje jako darowizna np na brata , siostre , matke kogos z bliskiej rodziny i wtedy odrazu takie mieszkanie mozna sprzedac (sprzedaje ten brat czy komu tam zostalo darowane wiec lepiej zeby byla to zaufana osoba) - calosc mozna zalatwic w 2-3 miesiace jak sie znajdzie dobrego notariusza :)

Jest to prosty sposób lecz nie do końca prawdziwy, Gmina może żądać zwrotu bonifikaty w przypadku sprzedaży takiego lokalu przez osobę obdarowaną ,jeżeli zbycie nastąpi przed upływem 5 lat.

pytałam notariusza i powiedzial ze bez problemu mozna takie cos zrobic i niemaja prawa nic zadac bo sprzedali mieszkanie panu X a co zrobil pan Y to juz jego sprawa

Najwyraźniej Pan notariusz nie zna uchwały SN z 6 listopada 2002r. syg. akt. III CZP 99/02 ; OSNC 2003r /7/8/ 101 , która mówi o tym że Gmina może w takim przypadku żądać zwrotu bonifikaty , zależy to wyłącznie od Gminy.

A może tak umowa przedwstępna? Np spisać umowę przedwstępna zapłacić 60 000 a za 5 lat dopłata w wysokości 1 000 i umowa właściwa co o tym sądzicie?

Problem w tym aby znalazł się taki kupiec , który zapłacił by teraz a przeniesienie praw własności nastąpiło by za 5 lat.

Pewnie Gmina zapisze możliwość zwrotu bonifikaty - w akcie notarialnym.

Czy naprawdę nikt nie może pomóc w tej sprawie.Będę wdzięczny za każdą podpowiedź,sugestię

jestem właśnie w takiej sytuacji: dostałam w darowiźnie mieszkanie zakupione przez moją ciotkę od gminy z bonifikatą. W umowie kupna-sprzedaży był paragraf mówiący o tym, że ciotka w przypadku zbycia mieszkania w ciągu 5 lat musi zwrócić bonifikatę. I ten sam paragraf jest w umowie darowizny czyli przeszło to na mnie :] nie jest to wiec szybki sposob na zarobienie kasy! musisz szukac innej metody

Powrót