Mieszkanie z dożywociem a komornik

• Autor wątku Autor wątku Komornik123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Komornik123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Dzisiaj dowiedziałam się, że dziadek chce podarować mi mieszkanie w formie darowizny z dożywociem. Niestety obecnie mam komornika na kwotę ponad 100 tys zł. Czy komornik może zająć takie mieszkanie jeśli dziadek ma tam dożywocie?
W jaki sposób można to "ominąć" tak żeby dziadek mógł w jakiś sposób zawrzeć notarialnie umowę, że po jego śmierci mieszkanie będzie moje, ale tak aby przed jego śmiercią komornik nie mógł zająć mieszkania?

W takim razie ktoś może poradzić w jaki sposób można to ominąć? Tak by za życia dziadka komornik nie miał prawa zająć mieszkania, a jednocześnie po jego śmierci do mieszkania nie miał nikt poza mną prawa.

LLawyer napisał:
Możesz spłacić długi.

Wiem i taki jest plan, ale nie jestem w stanie w ciągu miesiąca (w takim terminie dziadek chce dopełnić formalności) spłacić ponad 100 tys zł. Spłacam tyle ile mogę.

Dziadek może w testamencie ustanowić Pana spadkobiercą.

rws-92 napisał:
Dziadek może w testamencie ustanowić Pana spadkobiercą.
Tak też zaproponowałam, ale czy to nie jest tak, że po śmierci pomimo iż będę w testamencie jedynym spadkobiercą to do mieszkania będzie miała prawo najbliższa rodzina? np. dzieci, rodzeństwo?

Jeśli ktoś jest w stanie rzetelnie mi doradzić w tej sprawie i poprowadzić jak to powinnam formalnie załatwić to chętnie zapłacę za poradę prawną, rozumiem, że za darmo nikt nie ma ochoty się rozpisywać.

Mieszają się Panu różne rzeczy.
Do mieszkania - nie. Dzieci (ew. ich zstępni) mogą mieć roszczenie o zachowek. Na podforum spadkowym przyklejono Poradnik spadkobiercy/spadkodawcy - czytamy ze zrozumieniem, uważnie, w szczególności rozdział dot. zachowku (s.10).

Jeżeli ma Pan dzieci to dziadek może przepisać na wnuki. Również umową dożywocia ( jeżeli są nieletnie - wymagana zgoda Sądu Rodzinnego). I po problemie.

Powrót