Mieszkanie za alimenty

• Autor wątku Autor wątku Sara123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sara123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Obecnie jestem po rozwodzie. Zgodnie z wyrokiem sądu powinienem płacić alimenty w wysokości 500 zł. Niestety moja obecna sytuacja nie pozwala mi na wywiązywanie się z tego obowiązku, w związku z czym rośnie moje zadłuzenie wobec byłej małżonki.
W ramach współwłasności posiadamy mieszkanie. Obecnie mieszka tam moja była żona z dzieckiem. chciałbym spłacić moje obecne zadłużenie alimentacyjne oraz wszystkie przyszłe alimenty przepisując prawo własności do mojej części majątku wspólnego (mieszkania).

Pytanie:
1) Czy takie działanie jest mozliwe?
2) W jaki sposób można to załatwić?
3) Jakie koszty są związane z taką sprawą?

Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Moim zdaniem istnieje taka mozliwość.
Zgodnie z prawem zobowiązany płaci alimenty wg swoich mozliwości finansowych oraz majątkowych.
Pana mozliwości finansowe sa niewystarczające, ale majątkowe i owszem.
Można przenieść prawa własności na korzyść byłej małżonki w zamian za to, że przejmie ciężar Pana alimentów na siebie.
Jeżeli sie nie zgodzi (będzie to mały szantażyk) ma Pan prawo zbyć komukolwiek, swój udział w tym mieszkaniu i za uzyskane pieniądze płacić alimenty, lub wypłacic wielokrotność tych świadczeń do przodu.
Tak ja to widzę.
PS
Nie wiem tylko jaki dokument spisać na tą okoliczność, aby nie stał w sprzeczności z orzeczeniem sądu o alimentacji z Pana strony.

Powrót