Mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Esso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Esso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moi rodzice długi czas mieszkali w mieszkaniu kwaterunkowym.Nabyli prawo wykupu tego mieszkania po preferencyjnej cenie i zrobili to.Jednak po jakimś okresie czasu mieszkanie to przepisali notarialnie na wnuczkę , córkę mojej siostry.O całej tej procedurze dowiedziałem się ostatni , już " po herbacie ".Rodzice tłumaczyli że nie stać ich było samych wykupić tego mieszkania a wnuczka zadeklarowała się zadłużyć w banku i wykupić to mieszkanie.A że spłaca kredyt , zadecydowali że jej należy się to mieszkanie po ich śmierci i przepisali jej bez mojej wiedzy i zgody.Wszystko byłoby ok. tylko że ja również byłem skory dołożyć się do wykupu mieszkania i zostać spadkobiercą.Ale jak już wspomniałem , wszystko odbyło się bez mojej wiedzy.Czy teraz mogę podważać decyzję rodziców w sądzie i jakie są szanse na pozytywne załatwienie tej sprawy.Jak do tej sprawy ma się zachowek ???Proszę o poradę.Pozdrawiam.

Nie może pan podważyć decyzji rodziców. To ich majątek i mogli nim dysponować jak chcieli.
Kwestie zachowku są związane z dziedziczeniem czyli najpierw by musieli umrzeć.

No dobrze.A gdyby rodzice teraz zmienili decyzję z własnej nieprzymuszonej woli i zapragnęli by inaczej rozdysponować swoim majątkiem.Czy jest prawna możliwość zmiany decyzji co prawda już jak by nie patrzyć już nie ich mieszkaniem ???

Teoretycznie istnieje możliwość odwołania darowizny, ale musiałaby zaistnieć rażąca niewdzięczność ze strony obdarowanego.

Powrót