mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku AnusiaSz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnusiaSz

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam. Oddaję mieszkanie wynajmowane przeze mnie od agencji przez okres ponad dwóch lat. Otrzymałam z agencji pismo w którym m.in. piszą że mam wziąść profesjonalną firmę do wyczyszczenia wykładziny i pokazać im na potwierdzenie fakturę.
1 Czy mają do tego prawo skoro w umowie zawartej na początku na wynajem lokalu nie było o tym nic wspomniane? Jeśli nie , to co zrobić?
2 Ponadto czy moim obowiązkiem jest malowanie futryn okiennych na których miejscami odprysknęła farba w wyniku wilgoci (w mieszkaniu jest duża wilgoć - grzejniki są źle umieszczone i nie znajdują się pod oknami). - przy wprowadzeniu się do mieszkania farba na futrynach okiennych była w porządku
3 Czy mogą mnie obciążyć za przetaria na sofie (wytarł się miejscami materiał w wyniku zużycia)
4 Czy maksymalną kwotą za wszelkie uszkodzenia w budynku jest wysokość wpłaconego do nich depozytu?
Dziękuję.

witam, ja mialam podoban sytauacje, po dwoch latach mieszkania wszystko ma prawo sie zuzyc, nazywa sie to chyba akomondacja, mi oddali caly depozyt, nie zabrali za nic!

Witam! ja mialam podobna sytacje, po dwoch alatch sie wyprowadzialm a gencja nie potracila mi ani jednego funta z depozytu, bo jest cos takiego jak akomondacja, i ze po dwoch latach wszystko ma parwo sie zurzyc i nie moga zabrac ci nic z depozytu

Section 11 Landlord and Tenant Act 1985 wyraźnie mówi,że obowiązkiem landlorda a nie najmującego są:

- uszkodzenia powstałe w wyniku normalnego użytkowania ('wear and tear') - sofa
- struktura budynku i wszelkie instalacje w budynku

Nie ma obowiązku wzywania specjalistycznej firmy sprzątającej. Mieszkanie powinno być pozostawione w takim stanie, w jakim je zastano. Jeśłi samemu posprząta się profesjonalnie,tak jak było na początku, agencja nie ma prawa wymagać zatrudnienia specjalistów.

Nie ma obowiązku malowania futryn.

Jeśłi w kontrakcie są dodatkowe zapisy na niekorzyść najemcy, mogą być uznane za 'unfair term', ponieważ kontrakt nie może być bardziej restrykcyjny pod względem najemcy niż ustawa.

Prosze pamiętać, że depozyt powinien być zabezpieczony w rent deposit scheme. Jeśli nie jest, jest to poważne wykroczenie agencji/landlorda. Teoretycznie można się ubiegac o odszkodowanie w kwocie 3xdepozyt i można uzyć tego argumentu w negocjacjach z agencją/landlordem.

Powrót