mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku Anusia69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anusia69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam serdecznie
pisze z prosba o odpisanie
moja mam posiada mieszkanie wlasnosciowe w spoldzielnie mieszkaniowej czy jezeli umrze to bez problemu przejdzie ono na mnie czy potrzebny jest koniecznie jakis zapis lub testament?
mama jest po rozwodzie a ja jestem jej jedynym dzieciem, rown iez zameldowanym w tym mieszkaniu

z gory dziekuje za pomoc :-)

Jeżeli jest to spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu lub odrębna własność to odziedziczysz je na podstawie ustawy i testament nie jest konieczny, w tym nie jest konieczny zapis testamentowy. Jeśli zaś jest spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu to dziedziczeniu podlega jedynie wkład mieszkaniowy.

Meldunek nie ma nic do dziedziczenia, nie ma też nic wspólnego ze stosunkami własnościowymi albo innymi.

tzn mam akt notarialny własnosci tego mieszkania, jest na nazwisko mamy oczywiscie i jest to "umowa odrebnej wlasnosci lokalu mieszkalnego i przeniesienia jego wlasnosci"
dziekiuje Lex'ior za szybkie odpisanie !!!!!! buziaki;)

a moze pomozesz mi jeszcze w jednej sprawie...
moj znajomy z pracy ma konflikt z siostra z która mieszka ale mniejsza o to .jest ona glownym najemca a on tylko zameldowany, ona nie chce oplacac czynszu i dlug caly czas rosnie,a on nie ma nawet mozliwosci prawnej kupienia tego mieszkania bo musi zapytac ja o zgode a wiadomo, że sie nie zgodzi...
oni oboje wyszli z domu dziecka ale ze ona byla starsza to zostala glownym najemca mieszkania po ich wspolnych rodzicach
czy jest mozliwosc dopisania go jako najemcy wspolnie z nia bez jej zgody jezeli nie wnosila ona zadnego wkladu mieszkaniowego
mam nadzije ze w miare jasno to opisalam i ze zrozumiesz o co mi chodzi...

tak tj mieszkanie zakładu obsługi komunalnej

Znajomy powinien przejść się do Zakładu Nieruchomości Komunalnych, przedstawić stan faktyczny i zapytać jakie są szanse by mógł wstąpić w stosunek najmu jako współnajemca lub jakie są szanse według odpowiedniej uchwały by ewentualnie mógł zawrzeć umowę najmu innego lokalu.

Jeśli czynsz nie będzie opłacany gmina wystosuje pozew o eksmisję.

no z innym lokalem to raczej nie przejdzie bo to mala miejscowosc, ale dzieki za poswiecony czas
pozdrawiam Cie serdecznie !!!

witam ponownie
mam pytanie czy jezeli zostanie zmieniony glowny najemca lokalu komunnalnego to czy ten byly najemca moze sie odwolac i wygrac?

witam ponownie
mam pytanie czy jezeli zostanie zmieniony glowny najemca lokalu komunalnego to czy ten poprzedni ma prawo sie odwolac i wygrac np chyba od decyzji burmistrza w tym przypadku? bardzo prosze o szybki kontakt

Powrót