Migracja do Niemiec na stałe

• Autor wątku Autor wątku ks.jg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ks.jg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Za kilka miesięcy przeprowadzamy się całą rodziną do Niemiec (okolice Poczdamu). Mój mąż pracuje w Niemczech i nie widzi dla nas przyszłości w Polsce więc chce nas stąd zabrać.
Mamy dwoje dzieci w wieku 9 i 11 lat.
Dzieci nie znają jeszcze języka niemieckiego, dopiero zaczęłam ich uczyć więc do wakacji podstaw ich nauczę.
Czeka mnie wybór szkoły. Proszę o pomoc osoby które były bądź są w podobnej sytuacji. Mój mąż wprawdzie przygotowuje już dla nas grunt ale ja osobiście chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć jak Wy sobie poradziliście? Czy dzieci się zaaklimatyzowały? Czy można liczyć na jakąś pomoc ze strony szkół i nauczycieli w nauce języka?, itp.
Nadmieniam, iż swobodnie porozumiewam się w j. angielskim natomiast w niemieckim więcej rozumiem jak mówię (długa przerwa w posługiwaniu się językiem) więc to dodatkowa przeszkoda ale do pokonania...
Dziękuję.

Witam
Czy wszyscy posiadacie obywatelstwo tylko polskie ??
1.Czy pobierasz już Kindergeld ?
Ze szkołą nie ma problemu dzieci szybko dają sobie radę.
Ze szkoły potrzebne zaświadczenie że dzieci chodzą do szkoły do biura dla obcokrajowców.
Na socjal nie ma co liczyć.
Jedynie czasem może być dopłata do mieszkania.
Pyzatym na własnym utrzymaniu.
Powodzenia

Ostatnia edycja:
czeka Cie wybór szkoły? wybrać to możesz nawet Gimnazjum,pytanie tylko czy dziecko jest tak zdolne i zostanie tam przyjęte.
9 letnie to chyba jeszcze do podstawowej,tam przeważnie maja douczania po godzinach

marian1 napisał:
Witam
Czy wszyscy posiadacie obywatelstwo tylko polskie ??
1.Czy pobierasz już Kindergeld ?
Ze szkołą nie ma problemu dzieci szybko dają sobie radę.
Ze szkoły potrzebne zaświadczenie że dzieci chodzą do szkoły do biura dla obcokrajowców.
Na socjal nie ma co liczyć.
Jedynie czasem może być dopłata do mieszkania.
Pyzatym na własnym utrzymaniu.
Powodzenia

Nie pobieramy Kindergeld ale zamierzamy złożyć papiery. Mąż pracuje w Niemczech legalnie już łącznie 6 lat.
Nie mamy obywatelstwa niemieckiego.
Nie liczę na socjal.
Najbardziej obawiam się tych szkół.

belunia napisał:
czeka Cie wybór szkoły? wybrać to możesz nawet Gimnazjum,pytanie tylko czy dziecko jest tak zdolne i zostanie tam przyjęte.
9 letnie to chyba jeszcze do podstawowej,tam przeważnie maja douczania po godzinach

Jeśli chodzi o starszego syna to jedyny problem to niemiecki. Z resztą sobie poradzi. Najbardziej martwię się o młodszego.
A jeszcze co do starszego. Mój mąż ma znajomego który sprowadził rodzinę do Niemiec pół roku temu. Jego 12-letni syn w polskiej szkole uczeń ledwo trójkowy jest dzisiaj prymusem w gimnazjum. Ma 12 lat i w sierpniu nie znał ani jednego słowa po niemiecku. Ponoć dwa dni w tygodniu chodził na lekcje a 3 dni na kurs niemieckiego. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Nie wierzę już ludziom jak cukrują, dlatego piszę tutaj.
Wiem, że każdy Land rządzi się własnymi prawami... a jak to jest w Berlinie?

to straciliscie 6 lat Kindergeld (rodzinne)do ktorego mieliscie prawo:) nadpłacą ale tylko 4 lata

w Berlinie, tam chyba podstawowa szkoła trwa 6 lat,w innych częściach Niemiec 4 lata

Ostatnia edycja:
Hej,witaj.przypadkowo natrafilam na ta strone,i natknelam sie na opis twojej sytuacji.Niestety nie mam zbyt duzo czasu na odpis,ale moglabym sie podzielic tym co ja tu przezylam.mieszkam tu juz prawie 5 lat,,,nie bylo LATWO na poczatku,ale teraz po pieciu latach nie chcialabym stad wyjezdzac.jezeli znajde wiecej czasu jutro to napisze wiecej.Glowa do göry.pozdrawiam

Dzięki serdeczne, czekam na kontakt :D

belunia napisał:
to straciliscie 6 lat Kindergeld (rodzinne)do ktorego mieliscie prawo:) nadpłacą ale tylko 4 lata

w Berlinie, tam chyba podstawowa szkoła trwa 6 lat,w innych częściach Niemiec 4 lata

Ok, to już wygląda lepiej.
O Kindergeld nie myśleliśmy wcześniej ale z tego co się orientuję to ostatnio weszły jakieś zmiany w prawie i teraz naliczają rodzinne od momentu złożenia dokumentów (ostatnio coś mąż wspominał na ten temat)... ale bardzo dziękuję Ci za odp. Każde info jest dla mnie wiele warte :D

dalej nadpłacają od dnia zameldowania na terenie DE,albo od dnia podjęcia pracy przez jednego z rodziców w przypadku dzieci mieszkających w jednym z państw EU...zmiany były, ale dotyczą czegoś innego

mogą nadpłacić do 4 lat wstecz

Hej...czytam, czytam i troche dziwi mni to jak moga zwröcic rodzinne za 4 lata??Jestes zapewnwe zameldowana z dziecmi w Polsce i tam tez otrzymujesz rodzinne,rodzinnego nie mozna dostac podwöjnie bo tzw:Familienkasse kontroluje to takze nie ma czego tu ukrywac.ktos tu dobrze napisal,ze od tego momentu jak zlozysz papiery bedzie naliczane rodzinne(doladnie 184 euro na jedno dziecko).

od 2010 niemieckie rodzinne jest pomniejszone o kwotę polskiego, obojętnie czy tam pobierasz czy nie,,wystarczy ze dzieci mieszkają w PL, zresztą kto w Polsce pobiera jak tam jakieś limity, większości nie przysługuje

naprawdę nigdy nie słyszałaś o nadpłatach??

Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech.

Kindergeld jest to świadczenie pieniężne otrzymywane na dzieci, wypłacane przez Niemiecką Kasę Rodzinną (Familienkasse). Podstawowym warunkiem uzyskania Kindergeld jest złożenie wniosku (Antrag auf Kindergeld) we właściwej Familienkasse.

Właściwość urzędu określa się na podstawie miejsca zamieszkania wnioskodawcy w RFN lub w przypadku jego braku (np. w przypadku marynarzy ) według siedziby pracodawcy. O Kindergeld można ubiegać się do 4 lat wstecz (w 2011 można składać wnioski za rok 2008 i lata następne).Od stycznia 2010 obowiązują nowe stawki które wynoszą:
184 EUR ... Przy tym muszą być przestrzegane przepisy Rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010
http://www.pesla.pl/kindergeld.html

Ostatnia edycja:
Ja też najbardziej stresowałam się szkołą, ale bez powodu.
Możesz się zorientować czy w Poczdamie, bądź w Berlinie jest specjalny program integracji dzieci z zagranicy?. Jest on podzielony na 3 etapy, i moje są akurat na drugim *najdłuższym etapie. Nie chodzą na wszystkie lekcje, a za to mają tzw, DAZ.
Oceny teraz już po roku dostają, ale nie ze wszystkich przedmiotów. Ogólnie są zadowoleni, po niemiecku mówią lepiej niż ja, choć wcześniej nic nie znali. Są w wieku 10,16,18 lat, i najstarszy syn choć nic wcześniej nie umiał języka, po roku czasu potrafi już niejedną sprawę w urzędzie załatwić :lol:

Do belunia...naprawde nie slyszalam o nadplatach.Möj brat sprowadzil tu dziewczyne.Papiery o rodzinne zlozyli po dwöch miesiacach meldunku tutaj w niemczech naturalnie dostali zwrot za dwa miesiace(czas meldunku w niemczech-miesiecznie 368euro na dwöjke dzieci)

Witam
Niepotrzebnie sie martwisz o dzieci, szybko sie zaaklimatyzuja (jak to dzieci). Ja jestem tutaj 3 lata, a od ponad 1,5 roku jest zona i 6-cio letnia corka. Jak tutak przyjechaly to mala nie umiala ani slowa po niemiecku,a teraz mowi lepiej odemnie(o niebo lepiej i bez akcentu).O kindergeld tez zlozylem papiery po ponad roku i wyplacili mi od momentu zameldowania,czyli za ponad rok(wam tez powinni wyplacic do tylu,chyba ze sie cos zmienilo teraz),nie martw sie na zapas wszystko sie ulozy,ja tez sie balem,ale jak to mowia strach ma wielkie oczy.
Pozdrawiam

Witam serdecznie.Mam pytania do tych którzy wyjechali z Polski na stałe do Niemiec.Mój mąż ma legalną prace w Niemczech w okolicach Frankfurtu wynajął już mieszkanie i chce zabrać mnie i dwójkę dzieci do siebie (syn ma 13 lat córka 7 lat)A ja bije się z myślami i martwie się o język i szkołę dla dzieci.Boję sie że sobie nie poradzą .Szkoła podstawowa w Niemczech trwa 4 lata a mój syn w Polsce poszedł by od września do gimnazjum i nie wiem co zrobić z jego szkołą.

Powrót