Migracja praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku uwe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uwe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Wszystkich Użytkowników forumprawne.org!

Większość informacji już znalazłem ale nurtuje mnie jeszcze kilka pytań.
Pracowałem w studiu graficznym - projektowałem reklamy - niestety umowa wygasła. Była to umowa o pracę.

Co dzieje się z prawami autorskimi projektów, które wykonywałem?
Przez 2 lata projekty należą do pracodawcy a później?

Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź!

1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.

3. Jeżeli umowa o pracę nie stanowi inaczej, z chwilą przyjęcia utworu pracodawca nabywa własność przedmiotu, na którym utwór utrwalono.

h

Jeśli więc ust. 2 tego artykułu nie ma zastosowania bo pracodawca jednak rozpoczął to rozpowszechnianie, to pozostają Ci niezbywalne prawa osobiste o których mowa w art. 16 ustawy o p.a.

Witam,

dziękuję za odpowiedzi!

Mam jeszcze jedno pytanie, nie chce zakładać nowego tematu, dlatego napiszę je tutaj.

Jeżeli klient zleci firmie A wykonanie konkretnego katalogu reklamowego wraz ze zdjęciami produktów klienta. Klient płaci za przygotowanie projektu, zrobienie zdjęć i druk owego katalogu reklamowego.

Klient orzymał katalog wraz ze zdjęciami i plikiem drukarskim to czy może udać się do firmy B ze zdjęciami które robiła firma A i poprosić firmę B o wykonanie innego katalogu reklamowego z tymi samymi zdjęciami?

Dodam, że nie była podpisywana żadna umowa dotycząca wykorzystywania zdjęć produktów.

uwe napisał:
Dodam, że nie była podpisywana żadna umowa dotycząca wykorzystywania zdjęć produktów.
więc nie może, ponieważ prawa autorskie (w szczególności majątkowe) do zdjęć pozostały przy Agencji A. Musiałby otrzymać od agencji A zgodę na wydruk zdjęć w Agencji B.

OK, rozumiem a co będzie w przypadku, kiedy firma A nie rozpowszechniła w ciągu dwóch lat tego folderu reklamowego a pracownikowi, który wykonywał zlecenie wygasła umowa o pracę?

hm, zależy od całości sytuacji. Zauważ, że zgodnie z upaipp (wyciąg i podkreślenie moje):
Przepis prawny:
Art. 12.​

1. (...)

2. Jeżeli pracodawca, w okresie dwóch lat od daty przyjęcia utworu, nie przystąpi do rozpowszechniania utworu przeznaczonego w umowie o pracę do rozpowszechnienia, twórca może wyznaczyć pracodawcy na piśmie odpowiedni termin na rozpowszechnienie utworu z tym skutkiem, że po jego bezskutecznym upływie prawa uzyskane przez pracodawcę wraz z własnością przedmiotu, na którym utwór utrwalono, powracają do twórcy, chyba że umowa stanowi inaczej. Strony mogą określić inny termin na przystąpienie do rozpowszechniania utworu.

3. (...)
więc zasadniczo trzeba by się odnosić do zapisów umowy o pracę. Jak znam życie, to sformułowana może być tak, że zapis ten może nie mieć zastosowania, czyli prawa autorskie po mimo upłynięcia dwu lat od odbioru dzieła nie muszą powrócić do ich autora.

W umowie o pracę nie ma żadnych zapisów dotyczących projektów oraz praw autorskich.

Więc moim zdaniem w takim przypadku własność praw autorskich pozostaje na stałe u pracodawcy.

Powrót