Mikrorachunek, rozliczanie się wspólnie, generowanie

• Autor wątku Autor wątku amaneawolf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amaneawolf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mąż pracuje na etat, ja nie. Co roku jak sąsiadka wypełniała mężowi PIT 11 uwzględniała w nim również mnie. Jak to teraz będzie wyglądało? Wiem, że mąż nie musi sam generować mikrorachunku na stronie "gov", a czy ja muszę? Czy również z automatu zostanie wygenerowany? W 2020 przyjdzie mi PIT do rozliczenia z oststniej wypłaty mojej zmarłej mamy, którą ja otrzymałam. Czy w dalszym ciągu mogę się w takim razie rozliczyć z mężem na jednym PIT? Jeśli tak to da się to zrobić za pomocą internetu? Ogólnie też słyszałam, że podobno już nie trzeba latać do skarbówki / wysyłać samodzielnie wypełnionego PIT. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć na chłopski rozum?

amaneawolf napisał:
Wiem, że mąż nie musi sam generować mikrorachunku na stronie "gov", a czy ja muszę? Czy również z automatu zostanie wygenerowany?

Mikrorachunek sam się nie generuje......należy go samemu wygenerować, oczywiście
jeśli jest taka potrzeba, czyli - jest konieczność zapłaty podatku.

amaneawolf napisał:
W 2020 przyjdzie mi PIT do rozliczenia z oststniej wypłaty mojej zmarłej mamy, którą ja otrzymałam. Czy w dalszym ciągu mogę się w takim razie rozliczyć z mężem na jednym PIT?

Możesz, trzeba jednak sprawdzić jak będzie korzystniej - indywidualnie czy razem z mężem.
Ma to związek ze zmienną kwotą zmniejszającą podatek /wolną od podatku.

/
amaneawolf napisał:
Jeśli tak to da się to zrobić za pomocą internetu? Ogólnie też słyszałam, że podobno już nie trzeba latać do skarbówki / wysyłać samodzielnie wypełnionego PIT.

Jak najbardziej, można rozliczenie roczne złożyć internetowo samemu lub wejść na usługę Twój ePIT, sprawdzić poprawność rozliczenia i ew. go zatwierdzić lub rozliczyć się samemu.
Można także nie robić nic - wtedy na koniec kwietnia Twój pit i męża będzie jako złożony,

Jednak jak pisałem wyżej koniecznie trzeba sprawdzić jaki sposób rozliczenia jest korzystniejszy razem czy osobno , możesz to sprawdzić jakimś programem do rozliczania rocznego.

W przypadku wspólnego rozliczenia, podatek płaci się na mikrorachunek osoby, która w zeznaniu występuje jako pierwsza.

Powrót