Mini job a ciąża

• Autor wątku Autor wątku katarinka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarinka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie
mam pytanie, ponieważ już się w tym wszystkim pogubiłam. Jestem zarejestrowana na 460 euro. Mam ubezpieczenie, jednak nie posiadam jako takiej umowy z pracodawcą. Na początku byłam zatrudniona na 300 euro i dostałam pismo z Mini job Zentrale. Po zmianie kwoty i uzyskaniu ubezpieczenia nie dostałam nic. Czy jeśli zajdę w ciążę, będą mi się należeć jakieś świadczenia, czy pracodawca może wtedy po prostu mnie zwolnić skoro nie ma żadnej umowy ? bardzo proszę o odpowiedź.

Co to znaczy, ze nie masz umowy? Jak nie masz umowy to znaczy, ze pracujesz na czarno. Powyżej 450€ to już nie jest MiniJob.

w jakiej formie otrzymujesz wynagrodzenie? na konto?
czy pracodawca wręcza Tobie raz w miesiącu lohnabrechnung?

otrzymałaś kartę ubezpieczenia z swojej kasy chorych?

Jaga a ja z nam z autopsji ze "umowa zaginęła w nieznanych okolicznościach" za to raz w miesiącu koleżanka dostaje kasę na konto, abrechnung do łapki i krankenkasse się tez nie czepia ... Niemcy nie są krajem wolnym od bałaganu

no więc tak :-) wynagrodzenie otrzymuję do ręki, lohnabrechnung dostaje co miesiąc od szefa. Kartę z kasy chorych także otrzymałam. Nie podpisywałam jedynie żadnej umowy. I dlatego nie wiem na czym stoję. Z góry dziękuję za pomoc :-)

Postaraj się uzupełnić umowę z pracodawca... żeby nie było, gdy go poinformujesz ze jesteś w ciąży, że to umowa jest na czas określony i tak się właśnie złoży że tylko do końca miesiąca...,
bo podstawę by udowodnić ze pracujesz i pracowałaś masz na podstawie odcinków wynagrodzenia.

A co będzie Tobie przysługiwać:
Elterngeld - minimum 300 euro przez 12m-cy
Mutterschaftsgeld - wypłacane jednorazowo przez kasę chorych ok 210 euro (chyba ze się coś zmieniło)
Kindergeld - 184 euro miesięcznie

tylko lub aż tyle jeśli wszystko jest legalnie itd.

nie wiem jak jest do końca z ochrona kobiet w ciąży w Niemczech. Jeśli umowa jest na czas określony to po wygaśnięciu umowy koniec.

Powrót