Minimalna kwota umowy-zlecenia z ubezpieczeniem zdrowotnym

• Autor wątku Autor wątku dertyh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dertyh

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Jaka jest minimalna kwota umowy-zlecenia (z odprowadzaniem składek na ZUS, NFZ), która uprawnia do ubezpieczenia zdrowotnego w ramach NFZ?
Przy umowie o prace wystarczy 1/8 etatu czyli jakies 220zł brutto/miesiac.

Nie ma takiego minimum.

Czyli rozumiem, że mogę podjąć pracę za 100zl/mies (umowa-zlecenie) i mieć z tego tytułu ubezpieczenie zdrowotne, mimo że składka wynosi wtedy aż 8zł ??

No właśnie, może dokończmy dyskusję, bo sprawa jest ciekawa!

1. Żeby cieszyć się ubezpieczeniem zdrowotnym (a nie jesteśmy zarejestrowani w PUP), można je zawrzeć z NFZ i dobrowolnie je opłacać, co stanowi koszt 350-400 zł/msc.

Ale też pójść do pracy na umowe-zlecenie na kwote dajmy na to - 50 zł (od którego są odprowadzane składki zusowskie) np. na 1 dzień wykładania towaru na półki w sklepie i zyskujemy ubezpieczenie na 30 kolejnych dni od daty wygaśnięcia owej umowy. W ten sposób pracując 1 dzień w msc. mamy ciągłe ubezpieczenie, wydając przy tym kilka złotych zamiast kilkaset.

Czy to rzeczywiście tak działa? Ja tu widzę dziurę prawną i tylko czekać, aż ktoś ją zasypie.

2. Umowa - zlecenie zawarta na okres msc. na ową kwotę 50 zł daje nam prawo do zaliczenia tego okresu do stażu emerytalnego. Aktualnie, aby otrzymać uprawnienie emerytalne należy mieć wiek 67 lat i 25 lat pracy. Wydaje mi się, że teoretycznie można ten staż wyrobić umowami-zlecenie pracując dorywczo po 50 zł na umowie i uzyskamy świadczenie. Będzie ono zapewne bardzo niskie - z racji niewielkich kwot odprowadzanych na nasze konto emerytalne z pensji owego zlecenia ale różnice pomiędzy wysokością naszej emerytury jaką nam wyliczą, np. 200 zł po 25 latach "pracy", a ok. 850 zł jaką stanowi emerytura minimalna (socjalna) w Polsce pokrywa państwo.

Czy to tak działa i nie jest drugą dziurą prawną jaką znalazłem przeszukując internet w tym zagadnieniu? :wow:

Co do okresu zaliczonego do emerytury to jest zasadniczy bład w rozumowaniu. Otóż jeżlei kwota miesięcznego dochodu jest mniejsza niż najniższa krajowa to okres ten jest zaliczany proporcjonalnie. zatem miesiąc na umowie zlecenie na z wynagrodzeniem 50 zl, to będzie zaliczone jako ułamek miesiąca.

Powrót