Minimalny okres ubezpieczenia a opłaty dodatkowe za ub. dobrowolne

• Autor wątku Autor wątku Michał Marek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał Marek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich i proszę o pomoc w odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Mam zamiar zarejestrować się w UP. Jak rozumiem z art. Art. 66. 1. (być może błędnie) zostanę objęty ubezpieczeniem obowiązkowym z momentem rejestracji. Myślałem o założeniu własnej działalności i ubezpieczeniu dobrowolnym, jednak okres nieposiadania ubezpieczenia był zbyt długi a opłata dodatkowa za ubezpieczenie liczona od podstawy wymiaru składki zbyt ciężka do uniesienia. Nie chcę żyć na koszt państwa, poza tym mam plany samozatrudnienia, po prostu nie stać mnie na wydatek kilku tysięcy złotych.
To, co mnie interesuje, to czy istnieje jakiś okres minimalny ubezpieczenia wcześniejszego, który znosiłby konieczność wniesienia opłat dodatkowych za ubezpieczenie dobrowolne? Wiem jedynie, że opłaty są naliczane po 3 miesiącach ostatniego okresu ubezpieczenia, ale nigdzie nie znalazłem informacji, ile sam ten okres musi wynosić. Czy muszę być ubezpieczony (a więc w moim przypadku - zarejestrowany jako bezrobotny) miesiąc, dwa, rok, czy też sam fakt rejestracji w UP 'zeruje' okres naliczania opłat dodatkowych?
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Ostatnia edycja:
Powrót