Minister Sprawiedliwości i Prokurator Generalny

• Autor wątku Autor wątku Vanrook16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vanrook16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam dylemat

Według art. 184 rozdziału 13 kpa rozdział 3 ''Sprzeciw od decyzji wydanej przez ministra wnosi Prokurator Generalny.'' A więc czy teraz obecny Prokurator Generalny, który jest jednocześnie Ministrem Sprawiedliwości, może wnieść sprzeciw?

Czyli jako minister wydaje decyzję, a jako Prokurator Generalny wnieść sprzeciw od decyzji, którą wydałem jako minister?

Vanrook16 napisał:
Czyli jako minister wydaje decyzję, a jako Prokurator Generalny wnieść sprzeciw od decyzji, którą wydałem jako minister?
Temat idealny na hydepark! :ok:
Teoretycznie tak,ale nie sądze by minister skladał sprzeciw od swojej decyzji ostatecznej - jeśli by zaistniały przesłanki mogłby natomiast wznowić postępowanie.

prokurator generalny nowego rządu może wnieść sprzeciw wobec decyzji ministra sprawiedliwości starego rządu

Przypomniał mi się w tym kontekście cytat jednego z naszych parlamentarzystów - "Ja będę do pana apelował, aby pan zaapelował, jako przewodniczący Sekuła, do sprawozdawcy Sekuły, żeby sprawozdawca Sekuła przyjął wniosek przewodniczącego Sekuły.", za który to przyznano autorowi II miejsce w plebiscycie "Srebrne Usta".

Powrót