Mlodociany pracownik - nieobecnosci , zmiana praktyk

• Autor wątku Autor wątku darek12396
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek12396

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Jestem mlodocianym pracownikiem od 1,5 roku. Koncze teraz 2 klase ZSZ. Mam pewien problem z pracodawca, a mianowicie do pracy nie wstawilem sie 3 razy ( tzw. N ) , w szkole mam okolo 20 nieobecnosci niesprawiedliwionych w calej 2 klasie. Od 1 klasy, od samego poczatku bylem zatrudniany w godzinach nadliczbowych ( dochodzilo do 8h nadgodzin w jednym dniu ), mam nie najlepszy kontakt z pracownikami. Zamierzam zmienic praktyki, teoretycznie mam juz zalatwione. Rozmawiając z szefem on "obrazal" moich rodzicow jak i moja wlasna osobe mówiąc ze nie mam szacunku do innych itp. ! Mówił rowniez o tym ze poinformuje mojego przyszlego pracodawce o tym jaki jestem . Moje pytania brzmia :
Czy moze on wystawic mi ocene ndst ?
Czy moze on ingerowac w moje przyszle praktyki ?
Do jakich art. Prawnych mogę się odniesc ?
Co powinienem zrobic w takim przypadku ?

Nie wiem co powiedział o twoich rodzicach ale ciebie na pewno nie obraził tylko stwierdził FAKT, a to jest różnica.

Dokończ ten rok u tego pracodawcy–nie ma sensu zmieniac pracodawcy na niecałe półtora miesiąca przed zakończeniem roku szkolnego
Jeżeli masz umowe na czas nieokreślony (a taką raczej powinieneś mieć )obowiązuje Cie miesieczny okres wypowiedzenia
Po zakończeniu roku szkolnego wypisz wniosek o urlop wypoczynkowy razem z wnioskiem o urlop bezpłatny zgodnie z art. 205 KP na całe wakacje
Jeżeli masz na 100% załatwioną praktykę u innego pracodawcy to obecnemu złożysz wypowiedzenie w lipcu,a od wrzesnia zaczniesz praktyke u nowego
Na koniec szkoły zaliczenie praktycznej nauki zawodu dokona pracodawca u którego będziesz kończył nauke no i będziesz zdawał egzamin
DO SZKOŁY TRZEBA CHODZIĆ :)

Powrót