Mlody rolnik a dzialalnosc pozarolnicza

• Autor wątku Autor wątku kingaamarcinn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kingaamarcinn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanko na które szukam odpowiedzi :
Szesc lat temu została mi przepisana polowa gospodrastwa rolnego którego obecie jestem wspólnikiem razem z wujem. Od roku po ukończeniu studiow opłacam składki ubezpieczenia w KRUS, chciałbym teraz otworzyć pozarolnicza dzialalnosc gospodarcza i z tego co się dowiedziałem musze owe składki oplacac przez 3 lata by mieć prawo ja otworzyć i nadal mieć możliwość bycia rolnikiem i opłacania składek w KRUS. Powiem szczerze mam rece związane i nie mogę korzystać z praw które mi przysuguja jako rolnikowi gdyż wedle KRUS: ,, Zgodnie z przepisem art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, rolnik lub domownik, który rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczyna współpracę przy prowadzeniu tej działalności, może nadal podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników, jeśli:
1. podlegał temu ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy ustawy nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata i nadal prowadzi działalność rolniczą, lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub w dziale specjalnym w rozumieniu ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników; ‘’
Czy slowo ,, podlega ‘’ można tutaj tarktowac jako podlega czyli ma prawo do ubezpieczenia jakie mam od 6 lat, czy po prostu musiałbym te skaladki oplacac 3 lata by moc nadal oplacac KRUS?
Czy jest jakies inne wyjście z tej sytuacji, bywaja czasem jakies luki dlatego pytam.
Chce prowadzic sprzedaż w internecie odzieży roboczej można to tez traktować jako odzieży roboczej dla rolnikow jednak zapewne i tak jest to dzialalnosc pozarolnicza.
Proszę o pomoc by mi to ktoś okreslil jak to tak naprawdę wygląda.

Powrót