Mobbing w pracy

• Autor wątku Autor wątku annawach1979@poczta.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annawach1979@poczta.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem nauczycielem języka angielskiego. Od kilku lat doświadczam w szkole mobbingu (koleżanki od francuskiego, który jest wiodącym językiem w szkole, w której uczę próbowały psuć mi opinię do rodziców i uczniów kwestionując moją wiedzę i metody nauczania). Ostatnio miałam rozmowę z dyrekcją, która oświadczyła, że będzie mi utrudniała zdobycie awansu zawodowego, jeżeli pozostanę w tej szkole (wydała mi też moim zdaniem niesprawiedliwą ocenę pracy). W ubiegłym roku zostałam pozbawiona możliwości nauczania w sali, w której jest sprzęt, nie dostałam też nigdy wychowawstwa, wszystkie pozostałe anglistki dostały. Bardzo proszę o pomoc....

Witaj Anna! Zetknęłam się z mobbingiem w pracy, właśnie w ostatnim czasie. Wprawdzie ma on inny charakter niż Twój rodzaj mobbingu, ale nie zmienia to faktu, że odbieranie zasług, poniżanie, zaniżanie wartości i ewidentne niszczenie psychiczne występuje w każdym rodzaju tego typu znęcania się. Szukam tak jak Ty porad i sposobów obrony przed presją prześladowcy. Okazuje się, że nie jest to prosta i łatwa sprawa. I wcale nie sprawdza się powiedzenie, że "najlepszą obroną jest atak". Chodzi mi tutaj o dochodzenie zadośćuczynienia na drodze sądowej. Jest to skomplikowane i trudne do udowodnienia. Poza tym stało się zjawiskiem nagminnym i jest traktowane jak pewna norma. Smutne, ale prawdziwe. Ponieważ jestem na etapie poszukiwań co mogę dla siebie zrobić, aby obronić się przed mobberem, powiem tylko tyle, że doskonale rozumiem jak się czujesz. Mam nadzieję, że obie otrzymamy cenne wskazówki jak się obronić przed mobbingiem w pracy, szczególnie ze strony zwierzchnika. Serdecznie pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu bez szwanku na zdrowiu.

Powrót