K
Kamulec
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 79
Miałem spore wątpliwości zadając pytanie w tym dziale, obawiam się też, że podobny temat był, choć go nie znalazłem.
Czy zapisu regulaminu strony/forum mają moc prawną? Jeżeli tak, to w jakiej formie muszą być zamieszczone i czy użytkownik musi je w jakiś sposób zaakceptować, czy starczy korzystać z danej strony/forum (pomijam absurdalne przypadki, gdy regulamin mógłby nie dotyczyć samej strony). Chodzi mi głównie o to, czy odpowiednie zapisy regulaminu mogą pomóc chronić się przed pozwami użytkowników, jak i domagać się odszkodowania za wykorzystania treści z forum/strony niezgodnie z regulaminem.
Przykłady fragmentów regulaminu:
Rozumiem, że temat będzie wymagał założeń i uogólnień, ale sądzę, że da się udzielić odpowiedzi na moje pytanie.
Czy zapisu regulaminu strony/forum mają moc prawną? Jeżeli tak, to w jakiej formie muszą być zamieszczone i czy użytkownik musi je w jakiś sposób zaakceptować, czy starczy korzystać z danej strony/forum (pomijam absurdalne przypadki, gdy regulamin mógłby nie dotyczyć samej strony). Chodzi mi głównie o to, czy odpowiednie zapisy regulaminu mogą pomóc chronić się przed pozwami użytkowników, jak i domagać się odszkodowania za wykorzystania treści z forum/strony niezgodnie z regulaminem.
Przykłady fragmentów regulaminu:
1. "Administracja forum ma prawo modyfikować wiadomości użytkowników."
2. "Notoryczne łamanie regulaminu i brak reakcji na upomnienia administracji forum będzie karane banicją (usunięciem użytkownika z forum). W przypadku istotnych naruszeń decyzja o usunięciu może być natychmiastowa."
3. "Materiałów nie wolno wykorzystywać w celach komercyjnych bez uzyskania pisemnej zgody autora.
Materiały można kopiować w całości po wyraźnym podaniu autora oraz linku (odnośnika) do Forum (http://linkdoforum.pl) lub strony (http://linkdostrony.pl). W przypadku kopiowania fragmentów materiałów należy podawać również link (odnośnik) do jego całości. W celu wprowadzania modyfikacji konieczne jest dodatkowe uzyskanie zgody autora.
Poprzez "materiał" rozumiany jest dowolny tekst, treść postu, wypowiedź, ilustracja i praca opublikowana na XYZ lub na OSXYZ, jak również fragment powyższych."
Rozumiem, że temat będzie wymagał założeń i uogólnień, ale sądzę, że da się udzielić odpowiedzi na moje pytanie.