Moc prawna regulaminu strony/forum

• Autor wątku Autor wątku Kamulec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamulec

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Miałem spore wątpliwości zadając pytanie w tym dziale, obawiam się też, że podobny temat był, choć go nie znalazłem.

Czy zapisu regulaminu strony/forum mają moc prawną? Jeżeli tak, to w jakiej formie muszą być zamieszczone i czy użytkownik musi je w jakiś sposób zaakceptować, czy starczy korzystać z danej strony/forum (pomijam absurdalne przypadki, gdy regulamin mógłby nie dotyczyć samej strony). Chodzi mi głównie o to, czy odpowiednie zapisy regulaminu mogą pomóc chronić się przed pozwami użytkowników, jak i domagać się odszkodowania za wykorzystania treści z forum/strony niezgodnie z regulaminem.

Przykłady fragmentów regulaminu:
1. "Administracja forum ma prawo modyfikować wiadomości użytkowników."
2. "Notoryczne łamanie regulaminu i brak reakcji na upomnienia administracji forum będzie karane banicją (usunięciem użytkownika z forum). W przypadku istotnych naruszeń decyzja o usunięciu może być natychmiastowa."
3. "Materiałów nie wolno wykorzystywać w celach komercyjnych bez uzyskania pisemnej zgody autora.

Materiały można kopiować w całości po wyraźnym podaniu autora oraz linku (odnośnika) do Forum (http://linkdoforum.pl) lub strony (http://linkdostrony.pl). W przypadku kopiowania fragmentów materiałów należy podawać również link (odnośnik) do jego całości. W celu wprowadzania modyfikacji konieczne jest dodatkowe uzyskanie zgody autora.

Poprzez "materiał" rozumiany jest dowolny tekst, treść postu, wypowiedź, ilustracja i praca opublikowana na XYZ lub na OSXYZ, jak również fragment powyższych."

Rozumiem, że temat będzie wymagał założeń i uogólnień, ale sądzę, że da się udzielić odpowiedzi na moje pytanie.

Kamulec napisał:
Czy zapisu regulaminu strony/forum mają moc prawną? Jeżeli tak, to w jakiej formie muszą być zamieszczone i czy użytkownik musi je w jakiś sposób zaakceptować, czy starczy korzystać z danej strony/forum (pomijam absurdalne przypadki, gdy regulamin mógłby nie dotyczyć samej strony).
mają moc prawną - są częścią umowy cywilno-prawnej zawieranej na drodze elektronicznej pomiędzy świadczącym usługę właścicielem serwisu, a użytkownikiem serwisu. Zawarcie umowy odbywa się w momencie akceptacji warunków regulaminu w momencie rejestracji się przez użytkownika. Oczywiście umowa obowiązuje jednakowo obie strony umowy, o czym często zdają się zapominać i użytkownicy, i właściciele for. Więcej, również w odniesieniu do dany osobowych, wyłączenia odpowiedzialności właściciela serwisu świadczącego usługę z tytułu naruszeń prawa dokonywanych przez użytkowników czy odpowiedzialności właściciela forum w stosunku do użytkowników: USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną".
Chodzi mi głównie o to, czy odpowiednie zapisy regulaminu mogą pomóc chronić się przed pozwami użytkowników, jak i domagać się odszkodowania za wykorzystania treści z forum/strony niezgodnie z regulaminem.
umowa może w ogólności zawierać dowolne zapisy (niesprzeczne z panującym prawem), które akceptują obie strony. Więc wpisać można właściwie wszystko, zabezpieczając się na dowolne sytuacje, kwestia, czy użytkownicy to zaakceptują...

Dziękuję Chris.

Czy obowiązujące zasady można wprowadzić (i będzie to w świetle prawa miało jakieś znaczenie) w inny sposób:
1. Na stronie podać zasady dotyczące wykorzystywania zawartych na niej materiałów przez odwiedzających, którzy nie rejestrują się, więc nie akceptują przy okazji regulaminu (np. pozwolenie na kopiowanie określonych materiałów przy spełnieniu konkretnych warunków [np. podanie autora, nazwy strony i widocznego odnośnika]).
2. Na stronie podać zasady dotyczące materiałów nadsyłanych do publikacji (np. "administracja ma prawo modyfikować tekst").

3. Przykład z życia wzięty. Moje forum znajduje się na fora.pl. Przy rejestracji podawany jest automatyczny regulamin. Na forum obowiązują jednak zasady znacznie rozszerzające go. Czy ma to jakiekolwiek znaczenie w kontekście prawnym (rzeczone forum)?

Jeżeli napisałem jakieś bzdury - przepraszam, jestem "trochę" niewyspany.

Ad.1. tu trzeba by rozróżnić korzystanie z serwisu przez dowolną osobę nie zalogowaną oraz przez zalogowanego użytkownika, mającego faktyczny dostęp do usług świadczonych przez serwis.

W przypadku użytkownika zalogowanego ważne będą postanowienia zawartej umowy - czyli w ogólności warunki zapisane w oznaczonym regulaminie (lub ich późniejsze zmiany - ale to też musi być zapisane...). Wszystko inne, to będą informacje nie wiążące, bo nie zaakceptowane przez obie strony (o ile nie będzie to jakoś inaczej precyzowane w samym regulaminie).

W przypadku użytkownika niezalogowanego nie korzysta on z usług portalu dostępnych dla użytkowników rejestrowanych, więc i regulamin nie będzie go też dotyczył, ale będzie pełnił funkcję informacyjną.

Jednakże, w ogólności istnienie zapisów informacyjnych jest korzystne, gdyż nikt nie może się w tym momencie tłumaczyć nieświadomością (np. że nie wolno kopiować materiałów chronionych prawami autorskimi bez zgody właściciela portalu).

Ad.2. tego typu zapisy powinny się znaleźć w regulaminie, gdyż tyczą się bezpośrednio świadczonej usługi.

Ad.3. No to zależy, kto de facto świadczy usługę. W każdym razie, użytkownik powinien akceptować postanowienia umowy z osobą faktycznie świadczącą usługę na jego rzecz.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem sytuację.

Stawiając forum na hostingu fora.pl wykorzystujesz usługę, którą ten hosting świadczy na Twoją rzecz, a której warunki akceptujesz akceptując w procesie rejestracji Regulamin.

Następnie Ty prowadzisz swoją usługę pt. forum xxx świadcząc usługę dla osób na nim się udzielających, a więc osoby te powinny zaakceptować Twój regulamin (w którym, być może zawierałby się cały, lub w części, albo wcale, regulamin hosting) nie zaś regulamin hostingu. Jeśli zapisując się do Twojego forum nie akceptują Twojego regulaminu, to faktycznie może się zrobić problem, kiedy user coś zrobi wbrew Twoim warunkom, a potem będzie się zasłaniał niewiedzą, bo przecież niczego takiego nie akceptował i nie czytał.

Chyba, że faktycznie jest jeden świadczący usługę forum, i jest to fora.pl, wtedy obowiązywałby jeden regulamin hostingu...

No, i takie byłoby moje zdanie.

Niestety na fora.pl nie mam możliwości zmodyfikować akceptowanego przy rejestracji regulaminu.
Jeśli zapisując się do Twojego forum nie akceptują Twojego regulaminu, to faktycznie może się zrobić problem, kiedy user coś zrobi wbrew Twoim warunkom, a potem będzie się zasłaniał niewiedzą, bo przecież niczego takiego nie akceptował i nie czytał.
Czyli regulamin nie zaakceptowany przez kliknięcie "zatwierdzam" jest ważny, ale użytkownik może stwierdzić, że go nie znał?

Ad.2. tego typu zapisy powinny się znaleźć w regulaminie, gdyż tyczą się bezpośrednio świadczonej usługi.
Chodzi mi o hipotetyczną sytuację, gdyby jakąś treść na stronę wysyłała osoba nie posiadająca na niej konta.

USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną" - wyciąg, podkreślenie moje:
Przepis prawny:
Art. 8.
1. Usługodawca:
1) określa regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną, zwany dalej „regulaminem”,
2) nieodpłatnie udostępnia usługobiorcy regulamin przed zawarciem umowy o świadczenie takich usług, a także - na jego żądanie - w taki sposób, który umożliwia pozyskanie, odtwarzanie i utrwalanie treści regulaminu za pomocą systemu teleinformatycznego, którym posługuje się usługobiorca.
2. Usługobiorca nie jest związany tymi postanowieniami regulaminu, które nie zostały mu udostępnione w sposób, o którym mowa w ust. 1 pkt 2.
tu masz odpowiedź.

Dziękuję.

Mam jeszcze pytania, nie dotyczące przypadku fora.pl

Czy można coś zrobić, by pozostawić sobie furtkę do modyfikowania regulaminu?

Czy punkt regulaminu nieważny ze względu na niezgodność z prawem ma wpływ na ważność całego regulaminu?

Kamulec napisał:
Czy można coś zrobić, by pozostawić sobie furtkę do modyfikowania regulaminu?
Tak, należy dodać punkt mówiący o tym, że administrator / właściciel forum zastrzega sobie prawo do zmiany postanowień zawartych w regulaminie w dowolnym czasie, i że w prowadzone zmiany będą traktowane jako obowiązujące. Ale w takim przypadku użytkownicy powinni być powiadamiani o zmianie regulaminu forum.
Czy punkt regulaminu nieważny ze względu na niezgodność z prawem ma wpływ na ważność całego regulaminu?
unieważnia się tylko ten punkt.

Ale w takim przypadku użytkownicy powinni być powiadamiani o zmianie regulaminu forum.
Jaka forma informacji powinna być wystarczająca?

najlepiej by było pewnie rozesłać info na PW, albo ogłosić na jakimś temacie ogólnym, czy jakiś baner... zależy, jak komu wygodnie... ;)

Powrót