moc ugody pisemnej

• Autor wątku Autor wątku krzych8080
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzych8080

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, okoliczności mojej sprawy są rodzinne, natomiast pytanie dotyczy prawa cywilnego:

po rozwodzie córka została przyznana pod opiekę matki, ustalono mi alimenty na kwotę 700zł które sumiennie płaciłem. Po 3 latach od rozwodu ogranicoczono matce włdzę rodzicielską i przyznano ją mi. Wtedy ex porwała dziecko i wniosła o przywrócenie jej pełni władzy. Mimo iż nie miałem żadnego kontaktu z córką sąd przywróćił ex pełnię władzy. Wcześniej (mając pełnię władzy) wniosłem pozew o zmianę obowiązku alimentacyjnego ze mnie na ex - sąd to postępowanie zawisił.
Po ograniczeniu mi władzy sąd odwiesił postepowani eo alimenty i kazał mi zapłacić alimenty wstecz za 2 ostatnie lata. Uzbierało się 15 tys zł.

I teraz do rzeczy: napisałem do ex list w którym poprosiłem o 2 miesiące czasu abym mógł załatwić sobie kredyt, bieżace alimenty płacę dalej sumiennie. Ex w liście wyraziła zgodę - czyli powtarzam listownie doszliśmy do porozumienia że zaległą kwotę oddam jej do dnia X a ona w zamian zobowiązuje się nie wnosić egzekucji komorniczej.

Niestety ugody tej nie dotrzymała. Mimo otrzymywania bieżacych alimentów terminowo na 3 tygodnie przez upływem ustalonego terminu, bez żadnego uprzedzenia założyła mi egzekucję komorniczą

W międzyczasie udało mi się załatwić kredyt i ex otrzymała zaległą kwotę w terminie jaki uzgodniliśmy listownie.

Egzekucja została ograniczona o tą kwotę, komornik jednak ściągał mi z wypłaty alimemty bieżące - mimo terminowego płacenia ich u ex

przez 5 miesięcy ex otrzymywała podwóje alimety - ode mnie i od komornika (który dodatkowo siągał mi je z wypłaty).

Piszę teraz pozew o zwrot nadpłaconych alimentów - w sumie 3,500zł (wezwałem ex listownie, nie chce oddać)

i teraz właściwe pytanie: jaką moc ma taka ugoda listowna? ex sama zgodziła się na warunki, których bez uprzedzenia nie dotrzymała. Naraziła mnie na dodatkowe koszty. Czy oprócz zapłaty nadpłaconych alimentów mógłbym się domagać zwrotu tych kosztów?

czy tutaj w grę wchodziły by przepisy 917 kc?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Po co płaciłeś alimenty jeżeli sciągał je komornik?

płaciłem bo nie widziałem że została wszczęta egzekucja. Była żona założyła egzekucję ale nie informowała o tym iż bieżace alimenty otrzymuje. Dopiero gdy zostałem poinformowany o wszczęciu egzekucji poszedłem do komornika i przedstawiłem kwity. Ten wezwał ją do złożenia wyjaśnień. Po ich złożeniu egzekucja została cofnięta...

Powrót