Modelka

• Autor wątku Autor wątku keiraa85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keiraa85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jakis czas temu spotkalam sie z fotografem w celu wykonania zdjec na zasadzie "pozowanie za zdjecia" czyli ja pozuje w zamian dostaje zdjecia, i na odwrot, zdjecia te ma w swoim posiadaniu takze fotograf. Nie podpisalam z nim zadnej umowy poniewaz zasada jest iz tzw pozowanie za zdjecia jest bezplatne tzn ani ja ani on mi nie placi za ta sesje i jednoczesnie nie mamy prawa wykorzystywac tych zdjec komercyjnie bez zgody drugiego, a mozemy wykorzystywac je w celach autopromocji umieszczajac je m.in na stronie internetowej co z reszta uczynilismy.
Moje pyatnie jest takie, jakie ten fotograf moze miec rozszczenia do mnie w zwiazku z tym, ze umiescilam to zdjecie na stronie agencji modelek do ktorej naleze? Ani ja, ani agencja nie zarobila na tym zdjeciu, fotograf zostal poinformowany o fakcie wstawienia jego zdjecia na stronie.?

Art. 79.
1. Twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego autorskie prawa majątkowe, zaniechania naruszenia, wydania uzyskanych korzyści albo zapłacenia w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia; twórca może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione.
2. Niezależnie od roszczeń wymienionych w ust. 1, uprawniony może się domagać, ażeby sprawca zawinionego naruszenia dokonanego w ramach działalności gospodarczej podejmowanej w cudzym albo we własnym imieniu, choćby na cudzy rachunek, uiścił odpowiednią sumę pieniężną z przeznaczeniem na Fundusz, o którym mowa w art. 111. Suma ta nie może być niższa niż dwukrotna wysokość uprawdopodobnionych korzyści odniesionych przez sprawcę z dokonanego naruszenia.

keiraa85 napisał:
Moje pyatnie jest takie, jakie ten fotograf moze miec rozszczenia do mnie w zwiazku z tym, ze umiescilam to zdjecie na stronie agencji modelek do ktorej naleze? Ani ja, ani agencja nie zarobila na tym zdjeciu, fotograf zostal poinformowany o fakcie wstawienia jego zdjecia na stronie.?

Agato droga, niech ten przypadek bedzie nauczka dla Ciebie aby umowy spisywac na papierze. Umowa ustna to także umowa, ale trudno ja udowodnić.

Jezeli chodzi o umieszczenie na stronie agencji - wielu fotografów traktuje to jako komerycjne wykorzystanie - wszak agencja prowadzi działalnosc komercyjną. Czesto na dodatek agencje przylepiaja swoje logo do takich zdjec, zupełnie pomijajac nazwisko samego autora (nic na ten temat nie piszesz), co sugeruje, ze to agencja wykonała zdjecia modelce.

Jak pójdziecie "na noże" to może sie okazac, ze żadne z Was nie ma prawa pokazywac zdjeć - Ty nie, bo nie ma dowodu, ze fotograf wyraził zgodę na wykorzystanie jego zdjec przez Ciebie, fotograf tez nie, bo nie ma dowodu, ze wyrazilaś zgode na rozpowszechnianie wizerunku.

Pozostaje Wam sie dogadac :) Powodzenia

Powrót