W
wadera007
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam,
Sytuacja wygląda następująco:
2009 - zakup domu (kredyt hipoteczny) przez małżonków,
2013 - rozwód, bez podziału majątku wspólnego (sprawa podziału aktualnie jest w sądzie).
Modernizacja co do zasady unowocześnia/ ulepsza budynek - i tak się też stało w tym przypadku.
Jednak w wyniku tych zmian (zamontowano mikroinstalacje fotowoltaiczną, lampy solarne) dom stal się domem pokazowym firmy, która je zamontowała.
1) niczego nie podpisywałam jako współwłaściciel
2) na nic się nie godziłam
3) nie zostałam nawet poinformowana, dowiedziałam się przypadkiem (nie mieszkamy w tym samym mieście)
4) nie znam warunków umowy między moim ex mężem a monterem :
- może ex maż czerpie z tego korzyść finansową (tym bardziej że na parterze domu jest 40m2 lokalu usługowego, który jest teraz pod banerem firmy monterskiej)?
- może odbyło się to bez kosztowo (monter dal mu instalacje w zamian za dom pokazowy i wynajem lokalu usługowego)?
- może kosztowało XXX zł??
Wiem, że współwłaściciel nie może zniszczyć/ zdewastować wspólnej własności.
W tym przypadku, wspólna nieruchomość została ulepszona, jednak czy to zrobił zgodnie z prawem?
Jak mogę się odnieść do zaistniałej sytuacji?
Sytuacja wygląda następująco:
2009 - zakup domu (kredyt hipoteczny) przez małżonków,
2013 - rozwód, bez podziału majątku wspólnego (sprawa podziału aktualnie jest w sądzie).
Modernizacja co do zasady unowocześnia/ ulepsza budynek - i tak się też stało w tym przypadku.
Jednak w wyniku tych zmian (zamontowano mikroinstalacje fotowoltaiczną, lampy solarne) dom stal się domem pokazowym firmy, która je zamontowała.
1) niczego nie podpisywałam jako współwłaściciel
2) na nic się nie godziłam
3) nie zostałam nawet poinformowana, dowiedziałam się przypadkiem (nie mieszkamy w tym samym mieście)
4) nie znam warunków umowy między moim ex mężem a monterem :
- może ex maż czerpie z tego korzyść finansową (tym bardziej że na parterze domu jest 40m2 lokalu usługowego, który jest teraz pod banerem firmy monterskiej)?
- może odbyło się to bez kosztowo (monter dal mu instalacje w zamian za dom pokazowy i wynajem lokalu usługowego)?
- może kosztowało XXX zł??
Wiem, że współwłaściciel nie może zniszczyć/ zdewastować wspólnej własności.
W tym przypadku, wspólna nieruchomość została ulepszona, jednak czy to zrobił zgodnie z prawem?
Jak mogę się odnieść do zaistniałej sytuacji?