Modernizacja miejsca wykonywania działalności, a koszty prowadzenia działalności.

• Autor wątku Autor wątku dudinr1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dudinr1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry,
próbowałem uzyskać odpowiedź na pytanie z tematu bezpośrednio w US, jednak nie dostałem jednoznacznej.

Do rzeczy.
Mam zarejestrowaną działalność pod adresem A.
Mieszkam i wykonuję ją pod adresem B., mam tu jeden wydzielony pokój, jestem informatykiem, piszę programy i serwisuję sprzęt komputerowy.

Planuję zmodernizować elektrykę tylko w tym pokoju, dociągnąć nowe przewody itp. Czy mogę koszt materiałów zaliczyć do kosztów prowadzenia działalności w kontekście VAT i pomniejszenia podstawy dochodowego?
Instalację wykonam sam.
Nie jestem właścicielem mieszkania pod adresem B.

Pozdrawiam

Zatem aby wydatki związane z modernizacją instalacji elektrycznej pod adresem "B" mogły zostać zaliczone w KUP z tytułu DG, należy najpierw wskazać ten adres w CEIDG jako stałe lub dodatkowe miejsce wykonywania DG.

Rozumiem.

1. Czy dodanie drugiego adresu do CIDE wiąże się z dodatkowymi obowiązkami.
Typu, podpisanie z właścicielem mieszkania zgody na prowadzenie w nim działalności?

2. Czy to, że jest to typowe mieszkanie, a nie sklep czy warsztat, nie będzie stanowiło "problemu" dla US? Jak wspominałem mam jeden pokój wydzielony, czy powinienem to jakoś zaznaczyć?

3. Jak otworzę swoje biuro i przestanę być pod adresem B, to po jakim czasie mogę to zrobić? Przykładowo, jak za rok od czasu modernizacji się przeniosę, to nikt nie powie, że "zrobił, odpisał, a teraz się przeniósł... oddawaj zwrot".

Pozdrawiam

Powrót