Modyfikacja silnika Chiptuning a polisa OC.

• Autor wątku Autor wątku kspi9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kspi9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Poszukiwałem odpowiedzi na moje pytanie przez kilka dni, jednakże nikt nie potrafi mi sensownie odpowiedzieć.

Wspomnę, ze chiptuning to nic innego jak przeprogramowanie sterownika silnika, w celu zwiększenia mocy i momentu obrotowego.

Sam noszę się z zamiarem takiej modyfikacji u siebie w samochodzie, ale najpierw chce się upewnić, czy nie przyniesie to problemów.

Chciałbym się Państwa spytać, czy wykonanie takiej modyfikacji w jakikolwiek sposób jest niezgodne z umowa o polisę OC i może stać się powodem odmowy wypłaty odszkodowania, jeśli założymy hipotetycznie, ze ktoś po np wypadku sprawdziłby komputer pokładowy samochodu.
Składka obliczana jest od pojemności silnika, ale nie od jego mocy, wiec czy ma to znaczenie w tym przypadku?

Dodam, ze tylko jeden ubezpieczyciel AXA, prowadzi stronę dla kierowców i tam chiptuning został uznany ze sposób do zwiększenia mocy i przy tym nie ma żadnych informacji, ze jest to niezgodne z umową.

Pozdrawiam

Nie ma to większego znaczenia w przypadku polisy OC

Czyli taka ingerencja w samochód, o której nie zostaje poinformowany ubezpieczyciel, nie może być powodem odmowy wypłaty odszkodowania?

Nie, chyba, ze ubezpieczyciel udowodni, ze konkretnia ta zmiana przyczynila sie do zdarzenia.
Ale by to w ogóle wychwycic musieli by sprawdzac kazde auto na hamowni ;)

Dzięki za odpowiedź. TUZ, w którym mam ubezpieczenie skierował mnie do tego podpunktu umowy:
Art. 8a.
1. Jeżeli ubezpieczający nie podał zakładowi ubezpieczeń znanych sobie okoliczno- ści, o które zakład ubezpieczeń zapytywał przed zawarciem umowy ubezpiecze- nia obowiązkowego i które pociągają za sobą istotną zmianę prawdopodobień- stwa wypadku ubezpieczeniowego, zakład ubezpieczeń ma prawo żądać odpo- wiedniej zmiany wysokości składki ubezpieczeniowej z uwzględnieniem zwięk- szenia prawdopodobieństwa wypadku ubezpieczeniowego wskutek okoliczności niepodanych do jego wiadomości.

Więc wynika z tego, że ewentualna wypłata jest niezagrożona, ale trzeba liczyć się z możliwą rekalkulacją składki.

Pozdrawiam

Pytano Cię o moc i moment obrotowy silnika lub o modyfikacje auta podczas rozmowy, w której określano parametry pojazdu niezbędne dla kalkulacji składki?

Powrót