Modyfikacja video

• Autor wątku Autor wątku verona81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

verona81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

czy mozecie mi pomoc w nastepujacej sprawie ?...

otoz rok temu otrzymalam od znajomego gotowe zmontowane video
do piosenki. Ostatnio opublikowalam te video ale wprowadzilam
dwie zmiany w montazu poniewaz nie podobaly mi sie pewne ujecia.
Dostalam teraz informacje od tego znajomego ze mam usunac plik z
internetu. Czy mam prawo do modyfikacji video wedlug wlasnego uznania?

dziekuje z gory za odpowiedz

verona81 napisał:
... Czy mam prawo do modyfikacji video wedlug wlasnego uznania? ...
Modyfikować (opracowywać) możesz ale na korzystanie z tego opracowania (rozpowszechnianie) musisz mieć zgodę autora utworu pierwotnego chyba, że nabyłeś od niego odpowiednie prawa na podstawie umowy pisemnej.

Dzieki. Sprawa wyglada tak, ze nie ma tego na pismie
a ciezko udowodnic co ustalalo sie ustnie. Czytalam gdzies
ze jesli zmiany nie naruszaja dobr osobistych to mozna
takowych dokonac. Jest to kwestia doslownie przekrecenia obrazu
efektem w w dwoch miejscach natomiast caly temat filmu pierwotnego
jest zachowany. Czyli jak gosciu sie uprze to grozi mi sad ???

To nie czytaj "gdzieś" bo to bzdury. To jest opracowanie cudzego utworu, a za jego rozpowszechnianie bez zgody autora może grozić odpowiedzialność cywilna i karna.

PS.
Nie ma żadnej regulacji ile można zmienić.

dodam, ze mam taka sama sytuacje ale odwrotna. Otoz ktos udostepnil moja piosenke na swoim kanale youtube i wstawil tam jakas fotke i podpisal moim pseudonimem ale fotka nie jest moja wiec tez doszlo do naruszenia moich praw. W tym wypadku ja nikomu problemow nie chce robic bo jakos mnie to nie razi ale wlasnie przy okazji tego przykladu czytalam, ze youtube w ogole zanim skasuje taki film na moja prosbe to musi zweryfikowac czy zostaly naruszone dobra osobiste i czy ktos na tym zarabia inaczej nikt tego nie usunie z kanalu wiec wyszlam tez z zalozenia ze taka moja modyfikacja nikogo nie uraze a tu zonk ;(
czyli chyba usune i wstawie po prostu oryginalny film tak jak ten znajomy zmontowal na poczatku.

Jak moge to zinterpretowac ? no wlasnie nie podobaly mi sie pewne czesci w video stad te poprawki..

Czy to oznacza, że uprawniony z tytułu autorskich praw majątkowych może korzystać utworu tylko i wyłącznie w takiej postaci, w jakiej został mu przedstawiony przez twórcę, tj. bez żadnych zmian lub modyfikacji? Odpowiedź brzmi: „Nie. Czasami zmianie utworu twórca nie będzie mógł się sprzeciwić”. W sytuacji, gdy autor pomimo zaistnienia wyjątku od powyższej zasady niezadowolenie wyrazi, to uprawniony nie będzie zobowiązany do uwzględnienia jego uwag. Należy jednak wziąć pod uwagę, że choć w takich sytuacjach ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie przewiduje negatywnych konsekwencji dla uprawnionego, to mogą one pojawić się na płaszczyźnie biznesowej. Prawo do integralności utworu nie ma zatem charakteru bezwzględnego, jego ograniczeniem[4] jest art. 49 ust. 2 ustawy

zrodlo : Prawo do integralności utworu. Jak bardzo mogę zmienić utwór, aby nie naruszyć osobistych praw autorskich?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przede wszystkim z Twoich informacji nie wynika abyś była uprawniona z tytułu praw autorskich majątkowych zatem ta regulacja Ciebie nie dotyczy, nie mniej:
verona81 napisał:
... no wlasnie nie podobaly mi sie pewne czesci w video stad te poprawki. ....
to nie mieści się w zakresie oczywistej konieczności. Twoja subiektywna ocena nią nie jest.

Ostatnia edycja:
to jeszcze raz ja. Usunelam film i wstawilam oryginalny po czym dostalam ponownie komentarz od tej samej osoby aby film usunac. tu juz wchodza jakies prywatne konflikty w te sprawe wiec po zlosci jest to pisane. mam swiadka na przyznanie zgody o publikacji oraz cala konwersacje na skypie w tej sprawie wiec mam prawo do publikacji. Rozumiem, ze nie musze sie teraz o nic obawiac? Nie bede usuwac czegos, na co zostala wyrazona zgoda.

Niestety ale autor ma prawo odstąpić od umowy i należałoby zastosować się do tej decyzji: Art. 56. Prawa autorskiego.

Powrót