Moge zarabiac za sms-y ???

• Autor wątku Autor wątku radal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radal

Witam!
Nie wiem pod którą kategorię to podpiąć, dlatego piszę tutaj. Prosze o przeniesienie do właściwego działu.

chciałbym sie dowiedziec czy jak bym sobie założył darmową strone www i tam pisał by wysyłali ludzie sms-y na podany nr. za kture będzie pobierana opłata i częśc pieniędzy przeznaczana dla mnie ale oni by z tego nic zupełnie nic nie mieli, czy tak można ?? by bie było że wyłudzam lub oszukuje by wszystko było legalne, i czy jest możliwośc spisania jakies tam umowy czy cos jak nie pracuje jestem uczniem szkoły redniej w wieku 19 lat. po prostu chce sobie troszke dorobic dzieki uprzejmości innych, prosze nie odpisywac postami typu że nie ma takich ludzi co tak po prostu wysla sms-y i podobne. tylko konkretne odpowiedzi na wczesniejsze pytania. z góry bardzo dziękuje

Poczytaj regulamin serwisow z ktorymi musisz miec umowe na swiadczenie uslug premium / sms.Raczej musisz sprzedawac lub posredniczyc w sprzedawaniu uslug , lub tworzyc sam uslugi ktore bedziesz sprzedawal.Raczej nie jest usluga 'wyslij mi smsa bo chce troche dorobic' xD , wiect taki pomysl jest troche kiepski :lol:

no ale np. jak bym miał na stronie swojej albo np. forum tytuły filmów i ich opis ze zdj. lub tytuły piosenek i po wysłaniu sms-a otrzymywali by kod który by musieli by wpisac na stronie i po wpisaniu tego kodu ja wysyłałbym im link do strony gdzie mogą ściągnąc za darmo film lub mp3., było by to wszystko legalne ?? i do tego tez za zarejestrowanie musieliby wysłac sms-a po który tez otrzymywaliby kod który zezwalałby na zakonczenie pomyślnej rejestracji na stronie lub forum ??

radal napisał:
no ale np. jak bym miał na stronie swojej albo np. forum tytuły filmów i ich opis ze zdj. lub tytuły piosenek i po wysłaniu sms-a otrzymywali by kod który by musieli by wpisac na stronie i po wpisaniu tego kodu ja wysyłałbym im link do strony gdzie mogą ściągnąc za darmo film lub mp3., było by to wszystko legalne ??
Tak. Możesz już szykować się do zakładania działalności gospodarczej. Albo... na razie tego nie rób. Przecież jeszcze nie wiemy jak na Twój pomysł zareaguje firma dostarczająca usługę :) Taki np. Wapacz (pierwsza firma, która się tym w Polsce zajęła) nie wspiera projektów dostępu do nielegalnie rozpowszechnianych plików więc będziesz musiał się postarać o to aby ludzie otrzymywali linki do plików filmów legalnie rozpowszechnianych.

a czy moge podpisac umowe z firmą typu sms-premum ?? Bo mam taki mały pomysł by zrobic cos takiego ze założyłbym strone www na której było by cos takie że mamy np. jakiś rysunek podzielony na 2000 kawałków i aby odkryc jeden kawałek trzeba wysłac jednego sms-a o wartosci 2.44 czyli ze jak by cały obrazek został odkryty to na konto wpłyneło by 4880zł z czego firma z którą bym podpisał umowę wzieli by 2880zł. i dla mnie zostawało by 2000zł. z czego 500zł. wysłałbym do osoby która wysłała najwiecej smsów i setnem sparwy jest to czy mógłbym coś takiego zrobic bez żadnych pozwoleń itd. bez własnego wkładu finansowego ???

***! :rolleyes: Najpierw poczytaj sobie słownik PWN, potem idź do urzędu pracy i się zarejestruj! :o Jak dostaniesz zasiłek to napisz coś więcej o sobie! :-?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aby sprzedawać za sms-y coś co umieszczasz na swojej stronie powinieneś "co coś" posiadać na wyłączność..czyli mieć do tego prawa.
Tzn. gdybyś chciał sprzedawać linki w dostępem do muzyki, zdjęć itd. to musisz mieć prawa autorskie do tej grafiki, muzyki czy tekstów, które chcesz sprzedawać ....

poza tym pamiętaj, że nawet przy umowie z operatorem, na taką usługę...ten operator zabierze sobie prowizję. Jeśli ustawisz wartość sms-a na 2,40 to tyle zapłaci klient ...tzn, tyle pobierze od niego operator za sms-a, a na twoje konto jako sprzedawcy wpłynie znacznie mniej... to zalezy od umowy... np. 50% albo i więcej z tej kwoty może wziąć operator a Tobie zostanie no. 1 ,40 na czysto.

Powrót