Moi wspólnicy nie reagują na propozycję zbycia moich udziałów. Jakie kroki formalne?

• Autor wątku Autor wątku opelzafira
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opelzafira

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem wspólnikiem (31%) w spółce z o.o. (3 wspólników). Od pewnego czasu proponuję wspólnikom aby zwołali NWZW na którym podejmiemy uchwałę o zbyciu moich udziałów na ich rzecz. Bardzo zleży mi aby "wydostać się" ze składu właścicielskiego ale nie ponosić kosztów z tym związanych. Wspólnicy zdają się być zainteresowani ale ciągle "nie mają czasu". Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Czy sama mogę zwołać NWZW z porządkiem obrad obejmującym uchwałę o zbyciu udziałów? Czy to walne powinno odbyć się w obecności notariusza? Proszę o poradę jak ten temat załatwić krok po kroku. Spółka zawiązywana była w systemie S24.

Art. 231 kodeksu spółek handlowych precyzuje, że zwyczajne zgromadzenie wspólników powinno się odbyć w terminie sześciu miesięcy po upływie każdego roku obrotowego.
Uchwały wspólników są podejmowane na zgromadzeniu wspólników. Mogą one zostać zatwierdzone bez odbycia zgromadzenia, jeśli wszyscy wspólnicy wyrażą zgodę w formie pisemnej albo w drodze głosowania pisemnie.

wypisz pismo wyślij niech każdy przeczyta i się podpisze w wolnej chwili, wydaje mi się że najszybciej będzie w ten sposób, będziesz robił na siłę zaczną robić schody jak to ludzie.

Powrót