mój dłużnik uchyla się od kontaktu z komornikiem

• Autor wątku Autor wątku MinikaZielonaG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MinikaZielonaG

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry, sprawa dotyczy alimentów na dziecko oraz na współmałżonka.
Od kilku miesięcy sprawą zajął się komornik gdyż zobowiązany nie płacił mi alimentów ani na córkę ani na mnie jako żonę.
Przyznano mi alimenty z FA jak wiadomo tylko na dziecko.
Dłużnik nie wypłacił mi NIGDY nawet złotówki, a kilka dni temu podobno podjął legalną pracę. Moje pytania:

1. Czy mam to zgłosić do komornika chociaż nie znam miejsca pracy dłużnika?
2. Czy poinformować również o tym MOPS który wypłaca mi alimenty z FA?
3. Czy komornik ściągnie z jego pierwszej wypłaty jakąś część długu na mnie (ok. 3 tysiące w sumie) czy tylko dla MOPS?

Proszę o pomoc. Dłużnik celowo nie płaci alimentów i myśli, że tak może bezkarnie nas oszukiwać.

witam, mam problem z byłym mężem, ktory umywa się od płacenia alimentów na dziecko. Płaci za niego fundusz alimentacyjny od 20 lat, na córkę, która w tym momencie studiuje. Były mąż nie jest nigdzie zarejestrowany w pracy, pracuje na czarno, szuka go policja, jest wysłany za nim list gończy, a komornik, ktory chodzi do jego domu ( w ktorym mieszka razem z matką, mieszkanie nie jest zarejestrowane na niego i tam się "ukrywa") nie potrafi do tej pory go wsadzić za kratki. Mam takie pytanie, poniewaz mieszkam w niewielkiej miejscowosci, czy byłaby mozliwosc przeniesienia sprawy do prokuratury w wiekszym mieście,np w Poznaniu? Może wtedy by coś ruszyło w stronę sprawiedliwości...

W mojej opinii przeniesienie sprawy chyba nic nie da... Bo skoro szuka go już policja to nie wiem co można więcej zrobić w tej sprawie. To smutne, ale prawdziwe, że tacy ludzie unikają bezkarnie obowiązku. Mogę Cię tylko pocieszyć, że w końcu sprawiedliwość go dopadnie.

Prosze zadzwonic do Kancelarii Komornika i poprosić o skierowanie zapytania do zus, bo dowiedziała się Pani, że dłużnik podjął pracę tylko nie wie Pani gdzie. Komornik zajmie wynagrodzenie, ale musi wiedzieć gdzie ma zajmować, a zus powinien już miec informację, ze dłuznik został zgłoszony przez nowego pracodawcę. Dla pewności moze Pani zawsze zwrocić się do Komornika z takim wnioskiem na pismie.

Jeśli nadal otrzymuje Pani świadczenie z FAL to do momentu zakończenia wypłat za okres, na jaki zostało przyznane świadczenie, wszelkie wpłaty będą przekazywane przez komornika w pierwszej kolejności do FAL na spłatę swiadczen, jakie zostały Pani wypłacone, a dopiero na końcu na Pani zaległości. Jeśli Fal sie skończy i nie zostanie przyznany na nowy okres a nadal bedą wpłaty to najpierw dostanie Pani bieżące alimenty, pożniej dopiero zaległośc dla FAL.

Ostatnia edycja:
Powrót