Mój znajomy dostał zwrot pieniędzy za produkt, którego wysyłka miała zostać anulowana, ale jednak tak nie było i odebrał go, nie płącąc. Co mu grozi?

• Autor wątku Autor wątku AnnaMaria2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
AnnaMaria2001

AnnaMaria2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Ten przedmiot to jakiś technologiczny gadżet za 700 zł z firmy typu RTV/Media Markt lub Expert.

Staram się mu powiedzieć, że nie ma nic za darmo i że firma ma jego dane.
Nawet do niego dzwonili, ale powiedział, że jest w innym kraju i się rozłączył i od tego czasu jest cisza. A sam numer telefonu jest powiązany z dowodem osobistym.

Boję się, że ktoś źle zaznaczył w systemie zwrot/zaginięcie paczki i że ta osoba pokryła te koszty.
Mega mnie stresuje ta sytuacja, a on uznał, że skoro mu odesłali te 7 stów, to może je zatrzymać i nie musi płacić za produkt.

Tu też jest bełkot bez ładu i składu. Nie wiadomo absolutnie co się stało

Lovor napisał:
Tu też jest bełkot bez ładu i składu. Nie wiadomo absolutnie co się stało
Paczka, która miała nie przyjść, bo jakoś ją anulowano/zgubiono, przyszła. Wcześniej jakieś 2 dni przed tym jak znajomy odebrał tą paczkę, sklep odesłał mu pieniądze z jakąś informacją, że anulowali jego paczkę. InPost dał mu jednak informację, że ma odebrać tą paczkę i to zrobił.
Do kolegi dzwonił sklep, że mają informacje, że odebrał paczkę i ma zapłacić, a on nie zapłacił i udawał, że nie ma go w Polsce.
Mają jego dane, a on jest błaznem i choć ma dużo pieniędzy, nie chce zapłacid, bo bawi go, że oszukał sklep i chcę go jakoś przekonać, by to zrobił.

AnnaMaria2001 napisał:
Paczka, która miała nie przyjść, bo jakoś ją anulowano/zgubiono, przyszła. Wcześniej jakieś 2 dni przed tym jak znajomy odebrał tą paczkę, sklep odesłał mu pieniądze z jakąś informacją, że anulowali jego paczkę. InPost dał mu jednak informację, że ma odebrać tą paczkę i to zrobił.
Do kolegi dzwonił sklep, że mają informacje, że odebrał paczkę i ma zapłacić, a on nie zapłacił i udawał, że nie ma go w Polsce.
Mają jego dane, a on jest błaznem i choć ma dużo pieniędzy, nie chce zapłacid, bo bawi go, że oszukał sklep i chcę go jakoś przekonać, by to zrobił.
Przywłaszczenie, art 284KK albo bezpodstawne wzbogacenie z KC

Powrót