Moja mama placi alimenty

• Autor wątku Autor wątku TGIFkasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TGIFkasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jestem na tym forum pierwszy raz,dlatego tez nie za bardzo wiem jak to dziala,ale raz kozie smierc.Mam pytanie i prosze o konkretna odpowiedz jezeli jest to mozliwe.Od czego zaczac?
Moj brat zostal ojcem jakies 6 lat temu.Jako ze nie jest on zbyt "mila"i madra jednostka,nie milal on i nie ma kontaktu z jego wlasnym dzieckiem.Matka tegoz dziecka miala nadzieje ze zachodzac w ciaze bedzie ona w stanie zatrzymac mojego brata przy sobie,nie udalo sie.Zlozyla ona pozew o alimenty(ja to rozumiem tez bym tak zrobila)moj brat byl przez jakis czas bez pracy wiec tych alimentow nie placil,wiec ona poszla do sadu i pozwala o alimenty moja mame,ktora bedac na wczesniejszej emeryturze nie ma srodkow na placenie wlasnych rachunkow.Nie dosc tego okazalo sie ze moj brat nie placil zaleglych alimentow wiec teraz moja mame nachodza komornicy.Chciala bym pomoc,nie wiem jak.Zeby bylo jasne moj brat ma lat 29 i obecnie jest w trakcie przygotowan do slubu z inna dziewczyna,acha i pracuje.
OK.Teraz moje pytanie.
Co moze zrobic moja mama,zeby nie placic alimentow i pozbyc sie komornikow?
Blagam o odpowiedz.

Ci komornicy nachodzą mamę w związku z alimentami które ona miała płacić i nie płaciła?

Niestety nie.Te alimenty ktore sad nalozyl na moja mame byly placone na czas.Oni mowia ze to za zalegle alimety nie placone przez mojego brata.

Tez tak myslalam.Problem w tym ze z tego co sie orientuje on jest ciagle zameldowany w domu mojej mamy.Czy to ma sens?
O i przepraszam za to "oni",nie cierpie jak ktos tak pisze,mialam na mysli tego komornika.Staram sie dowiedziec jak najwiecej i jestem bardzo zla na wszystko,wszystkich a najbardziej mojego durnego brata.

Brata można wymeldować. Sam przecież może to zrobić.

A komornik musiałby wykazać naprawdę złą wolę, aby zabrać np. telewizor... . Lodówki, czy pralki chyba nawet nie może.

Czy mozna go wymeldowac bez jego zgody tzn mojego brata.

I jeszcze jedno pytanie tym razem oalimenty placone przez mame.
Czy przy pomocy prawnika mozna je zlikwidowac zmniejszyc lub po prostu zrzucic na mojego "braciszka"?

[cytat:36w241kf]
Czy mozna go wymeldowac bez jego zgody tzn mojego brata.
[/cytat:36w241kf]
Jeśli tam nie mieszka od pół roku (chyba, więcej szczegółów w dziale "nieruchomości" - to bardzo popularny temat) to można.

[cytat:36w241kf]
Czy przy pomocy prawnika mozna je zlikwidowac zmniejszyc lub po prostu zrzucic na mojego "braciszka"?
[/cytat:36w241kf]
Można. Tylko przydałoby się, gdyby on zaczął coś płacić - wtedy nie byłoby powodu, aby to babcia płaciła.

Wielkie dzieki. Mam nadzieje ze juz nie bede cie potrzebowala,ale bylo milo.pa,pa.

Prawdopodobnie juz spisz.
Nic nie szkodzi.
Z jakiegos powodu zaintrygowales mnie.Moze po prostu potrzebowalam jakiegos swiatelka w tunelu i ty to swiatelko mi pokazales,moze nie jest jeszcze tak jasne jak bym chciala,ale jest.Nie wiem dlaczego tu jestes i udzielasz odpowiedzi,ale dobrze ze jestes. :)

[cytat="adammada"][cytat:1roczitp]

[/cytat:1roczitp]
Można. Tylko przydałoby się, gdyby on zaczął coś płacić - wtedy nie byłoby powodu, aby to babcia płaciła.[/cytat]

Czy to znaczy, jeśli zobowiązany nie dopłaca alimentów do pełnej kwoty, to sąd oddali ewentualne powództwo o alimenty p - ko matce zobowiązanego ?

[cytat="mada500"]
Czy to znaczy, jeśli zobowiązany nie dopłaca alimentów do pełnej kwoty, to sąd oddali ewentualne powództwo o alimenty p - ko matce zobowiązanego ?[/cytat]

Wszystko zależy od argumentów użytych na rozprawie.

Powrót